BANJALUKU POGODIO JOŠ JEDAN ZEMLJOTRES: Ovoga puta jači nego prethodni!

Autor:

Svet

26.02.2024

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemljotres jačine 3,8 stepeni po Rihteru pogodio Banjaluku

BANJALUKU POGODIO JOŠ JEDAN ZEMLJOTRES: Ovoga puta jači nego prethodni!

Foto: Shutterstock


U večernjim satima, tačnije nešto pre 22 sata, Banjaluku je pogodio zemljotres jačine 3,8 stepeni po Rihteru, prema podacima EMSC-a. Epicentar ovog zemljotresa bio je lociran 16 kilometara od Banjaluke, odnosno pet kilometara od Čelinca, na dubini od 10 kilometara. Ovakav događaj je izazvao uznemirenost među stanovnicima ove regije, ali za sada nema informacija o mogućoj materijalnoj šteti.

Podrhtavanje tla osetilo se u Banjaluci i okolini

EMSC je takođe zabeležio da se podrhtavanje tla osetilo i u 16.48 časova istog dana, ali jačine 2,8 stepeni Rihtera. Ovo neobično i retko iskustvo sigurno je izazvalo zabrinutost među građanima, jer je zemljotres retka pojava na ovim prostorima.

Događaji poput ovog podsećaju nas na snagu prirode i koliko smo ranjivi pred njenim nepredvidivim manifestacijama. Srećom, za sada nema informacija o ozbiljnijim posledicama, ali je važno da građani ostanu informisani i da prate uputstva nadležnih institucija.

Reakcije građana i nadležnih

Nakon zemljotresa, mnogi građani su izrazili svoje utiske na društvenim mrežama, deleći iskustva i izražavajući zabrinutost. Nadležne institucije su pozvane na reakciju i pružanje podrške građanima u ovakvim situacijama.

S obzirom na to da su zemljotresi nepredvidivi, važno je da se građani informišu o tome kako da se ponašaju u slučaju novih potresa i da imaju plan evakuacije ukoliko se situacija pogorša.


Ovaj događaj nam je još jednom pokazao koliko je važno da budemo spremni na različite izazove koje nam priroda postavlja. Nadamo se da će se situacija stabilizovati i da će se rizici od daljih potresa svesti na minimum.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miloš

27.02.2024 17:55

Zemljotres "retka" pojava na području. Dva katasrofalna zemljotresa u oktobru 1969 godine. Vrlo jak zemljotres 1984 godine. A o "sitnijim" skoro svake godine i da ne pričamo...