EVROPSKA UNIJA PRODUŽILA SANKCIJE BELORUSIJI!

Autor:

Svet

26.02.2024

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet je istakao da odlučno delovanje i podrška režimu u Rusiji imaju cenu, te da su pojedinačne restriktivne mere uključile zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje.

EVROPSKA UNIJA PRODUŽILA SANKCIJE BELORUSIJI!

Foto: Shutterstock

Savet EU je danas doneo odluku da produži restriktivne mere Belorusiji za narednih godinu dana.

Ova odluka je doneta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mera i usled kontinuirane represije i drastičnog pogoršanja situacije po pitanju ljudskih prava u Belorusiji, kao i zbog stalne umešanosti te zemlje u rusku agresiju na Ukrajinu, prenosi Beta.

Signali upućeni političkim i ekonomskim akterima

Savet je istakao da odlučno delovanje i podrška režimu u Rusiji imaju cenu, te da su pojedinačne restriktivne mere uključile zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje. Takođe, fizička lica su podložna zabrani putovanja. Na listi sankcionisanih trenutno se nalazi 233 osobe, uključujući beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kao i 37 entiteta.

Ciljane ekonomske sankcije i podrška beloruskom narodu

Pored pojedinačnih mera, za Belorusiju će i dalje važiti ciljane ekonomske sankcije, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robe dvostruke namene, tehnologiji, telekomunikacijama, energetici, transportu itd. U nedavnim zaključcima, Savet EU je ponovio nepokolebljivu podršku težnjama beloruskog naroda za slobodnom, demokratskom, suverenom i nezavisnom Belorusijom kao deo mirne i prosperitetne Evrope.

Ova odluka predstavlja nastavak snažnog stava EU prema Belorusiji i jasnu poruku da će se nepoštovanje ljudskih prava i podrška agresiji na Ukrajinu suočiti sa oštrim restriktivnim merama.

(Beta)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading