BLOKIRAJU POMOĆ ZA GAZU, NE PRIDRŽAVAJU SE NI ODLUKE SUDA! Teške optužbe Hjuman rajts voča na račun vlade Netanjahua

Autor:

Svet

26.02.2024

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael poriče da ograničava ulazak pomoći u Pojas Gaze

BLOKIRAJU POMOĆ ZA GAZU, NE PRIDRŽAVAJU SE NI ODLUKE SUDA! Teške optužbe Hjuman rajts voča na račun vlade Netanjahua

Foto: Profimedia

Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu da omogući dostavljanje hitne humanitarne pomoci za Pojas Gaze, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW), mesec dana nakon što je sud naložio Izraelu da spreči stradanje civila i bilo koje akte genocida u palestinskoj enklavi.

HRW je ukazao da se Izrael ne pridržava naloga suda o dostavljanju pomoći za Gazu jer je, kako navodi, zabeležen pad od prosečno 30 odsto broja kamiona sa humanitarnom pomoći koji ulaze dnevno u Pojas Gaze u nedeljama nakon presude suda.

HRW takođe navodi da Izrael nije omogućio isporuku goriva za Gazu, preneo je AP.

"Izraelska vlada je ignorisala presudu suda i na neki način je čak intenzivirala represiju, uključujući dalje blokiranje pomoci za spasavanje života", rekao je direktor za Izrael i Palestinu u HRW Omar Šakir.

Pozivajući se na HRW, Asocijacija međunarodnih agencija za razvoj, koalicija od više od 70 humanitarnih organizacija koje rade u Pojasu Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je da se isporuka pomoći usporila od presude MSP, a da gotovo nikakva pomoć nije stigla u područja u Gazi severno od Rafe.

Izrael poriče da ograničava ulazak pomoći u Pojas Gaze.

MSP je prošlog meseca naložio Izraelu da sledi šest privremenih mera, uključujući preduzimanje "trenutnih i efikasnih mera kako bi se omogucilo pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći za rešavanje nepovoljnih uslova života sa kojima se suočavaju Palestinci u Pojasu Gaze".

Sud je takođe naložio Izraelu da mora da podnese izveštaj o sprovođenju tih mera u roku od mesec dana.

Iako je danas tačno mesec dana od izdavanja naloga suda, nije poznato da li je Izrael predao takav izveštaj.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštila je jutros da je vojska predstavila ratnom kabinetu operativni plan za Rafu, grad na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u kojem se nalazi oko 1,4 miliona Palestinaca, kao i planove za evakuaciju civila iz zona borbenih dejstava.

Kancelarija je takođe navela da je ratni kabinet odobrio plan za bezbednu dostavu humanitarne pomoći u Pojas Gaze na način koji bi, kako se ističe, "sprečio slučajeve pljačke", ne navodeći detalje.

Palestinski premijer Mohamed Štaje saopštio je danas da je palestinska vlada podnela ostavku.

Taj potez, koji mora da odobri palestinski predsednik Mahmud Abas, mogao bi da otvori vrata reformama palestinske vlasti koje podržavaju SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading