PUTIN MU JE PRVI POŽELEO SVE NAJBOLJE: Evo kom predsedniku je lider Rusije danas čestitao rođendan

Autor:

Svet

26.02.2024

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planirano je bilo da Putin poseti ovu zemlju još 12. februara ali se to na kraju nije dogodilo

PUTIN MU JE PRVI POŽELEO SVE NAJBOLJE: Evo kom predsedniku je lider Rusije danas čestitao rođendan

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom i čestitao mu 70. rođendan, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta.

"Predsednik Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Predsednik Rusije je u toku dana čestitao predsedniku Erdoganu rođendan. Putin je zahvalio našem predsedniku na doprinosu u razvoju prijateljskih tursko-ruskih odnosa", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Putin planira da poseti Tursku, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije da do te posete može doći i pre predsedničkih izbora u Rusiji 17. marta.

Prvobitno je najavljeno da će predsednik Rusije put Turske još 12. februara ali se to nije dogodilo.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Varakla/Kremlin Pool Photo via, Profimeedia

 

'"Spremamo se za ovu posetu, datumi još nisu određeni. Očekujemo da će se to dogoditi u doglednoj budućnosti. Ne isključujemo ni mogućnost pre ruskih predsedničkih izbora", rekao je Peskov.

Putinova inostrana putovanja su ograničena od prošlog marta kad je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao poternicu protiv njega zbog navodne deportacije ukrajinske dece u Rusiju, što se smatra ratnim zločinom.

Rusija je opovrgnula optužbu i nazvala je skandaloznom, dodavši da je pravno nevažeća u svakom slučaju jer Rusija nije članica ICC-a.

Turska takođe nije članica Rimskog statuta ICC-a, tako da Putin može putovati u Tursku bez straha od hapšenja.

Putin i Erdogan dosta su poboljšali odnose dve zemlje u poslednje vreme. Postali su i pravi prijatelji koji se potpuno razumeju kada je reč o geopolitičkim previranjima u Evropi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading