CIA OBUČAVA UKRAJINCE OD POČETKA RATA SA RUSIJOM: Isplivali tajni podaci, evo zašto je sada šef službe hitno stigao u Kijev!

Autor:

Svet

26.02.2024

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinci su takođe pomogli Amerikancima u procesuiranju ruskih agenata koji su se navodno umešali na američkim predsedničkim izborima 2016

CIA OBUČAVA UKRAJINCE OD POČETKA RATA SA RUSIJOM: Isplivali tajni podaci, evo zašto je sada šef službe hitno stigao u Kijev!

Foto: Tanjug/AP Efrem Lukatsky, Wikipedia

Šef CIA-e Vilijam Berns bio je prošlog četvrtka u svojoj desetoj tajnoj poseti Ukrajini od početka rata.

Ovaj podatak objavio je Njujork tajms u sklopu senzacionalne priče o tome koliko je CIA zapravo upletena u rusko-ukrajinski sukob od prvog dana rata.

Njujork tajms otkrio je da je na osnovu više od 200 intervjua sa sadašnjim i bivšim zvaničnicima u Ukrajini zaključeno da širom zemlje postoji 12 tajnih baza, a naročito su pozicionirane duž granice s Rusijom.

U tekstu se navodi da su se Ukrajinci pre sveobuhvatnog rata dokazali Amerikancima skupljajući presretnute podatke koj su pomogli da se dokaže ruska umešanost u obaranje aviona Malaysia Airlinesa 2014. godine.

Ukrajinci su takođe pomogli Amerikancima u procesuiranju ruskih agenata koji su se navodno umešali na američkim predsedničkim izborima 2016. 

Posle toga je CIA u Ukrajini videla velike saveznike i državu preko koje bi mogli da imaju svoje baze tik uz Rusiju, čisto "za svaki slučaj".

Oko 2016. godine CIA je počela da obučava elitnu jedinicu ukrajinskih specijalnih snaga poznatu kao Jedinica 2245, koja je zarobila ruske bespilotne letelice i komunikacionu opremu kako bi tehničari CIA mogli da razbiju moskovske sisteme šifriranja uz pomoć obrnutog inžinjeringa.

Prema pisanju Njujork tajmsa, jedan od oficira u ovoj jedinici bio je trenutni šef Obaveštajne službe odbrane Kirilo Budanov.

CIA je takođe pomogla u obuci nove generacije ukrajinskih špijuna koji su radili u Rusiji, širom Evrope, na Kubi i drugim mestima gde su Rusi značajno prisutni.

Prema The New York Timesu, detalji o partnerstvu između ukrajinskih i američkih obaveštajnih agencija bili su strogo čuvana tajna decenije.

"Sada su te obaveštajne mreže važnije nego ikad, budući da je Rusija u ofanzivi, a Ukrajina sve više zavisi od sabotaža i dugometnih raketnih napada koji zahtevaju špijune daleko iza neprijateljskih linija. I sve su više u opasnosti. Ako republikanci u Kongresu ukinu vojno finansiranje Kijeva, CIA će možda morati da smanji svoju prisutnost u Ukrajini. Kako bi pokušao da umiri ukrajinske vođe, Vilijam Berns, direktor CIA-e, tajno je posetio Ukrajinu prošlog četvrtka kako bi umirio vođe u Ukrajini da će biti uz njih", navodi se u tekstu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading