VELIKI OBRT! SAD prekida finansijsku pomoć Ukrajini!

Autor:

Svet

25.02.2024

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako pomoć Ukrajini utiče na američki budžet?

VELIKI OBRT! SAD prekida finansijsku pomoć Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP

Viktorija Nuland

Izjava zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland da se većina para koje Vašington daje Ukrajini zapravo vraća u Ameriku izazvala je pažnju javnosti i podstakla raspravu o efikasnosti američke pomoći. Nuland je istakla da se sredstva koja se dodeljuju Ukrajini zapravo koriste za kupovinu američkih proizvoda i usluga, te da na taj način doprinose američkom ekonomskom sistemu. Ova tvrdnja otvara pitanje o tome kako pomoć Ukrajini utiče na američki budžet i ekonomiju.

Komentarišući paket pomoći koji je na čekanju u Kongresu, Nuland je naglasila da ima snažno uverenje da će on proći, jer se zapravo radi o sopstvenim interesima Amerike. Ova izjava ukazuje na postojanje udruženih interesa između američke pomoći Ukrajini i nacionalnih interesa Sjedinjenih Država. Podrška Ukrajini, osim što doprinosi stabilnosti i demokratizaciji regiona, takođe ima za cilj jačanje američkog uticaja i interesa u Evropi i šire.

- Moramo da zapamtimo da se najveći deo tog novca vraća nazad u američku ekonomiju, za proizvodnju oružja, uključujući dobro plaćene poslove u četrdesetak država širom SAD - rekla je Nulandova, dodajući da je podrška Ukrajini u Americi "i dalje jaka".

Finansijska pomoć Ukrajini od strane SAD-a


Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken nedavno je potvrdio svoju podršku finansijskoj pomoći Kijevu, ističući da se veći deo te pomoći troši na domaću proizvodnju naoružanja i opreme u Americi. Prema njegovim rečima, otprilike 90 odsto ove pomoći ide na jačanje odbrambene industrije Sjedinjenih Američkih Država.

Podrška američkog Kongresa

Pomoć od 60 milijardi dolara namenjena Ukrajini naišla je na određene prepreke u američkom Kongresu, te nije mogla biti izglasana pre odlaska na zimsku pauzu zbog protivljenja mnogih kongresmena. Međutim, planira se da se ova tema ponovo nađe na dnevnom redu odmah po završetku pauze.

Entoni Blinken ističe da će dodatne tranše ove pomoći direktno koristiti američkom biznisu i lokalnim zajednicama, dok će istovremeno ojačati odbrambenu industrijsku bazu SAD-a. Ova podrška predstavlja važan korak u jačanju odnosa između SAD-a i Ukrajine, ali i u održavanju stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading