DONETA KONAČNA ODLUKA! Otvara se fabrika LITIJUMA!

Autor:

Svet

23.02.2024

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U narednom periodu, fabrika planira da proširi proizvodnju pet puta, na 100.000 tona godišnje, što bi bilo dovoljno da pokrije do 20 odsto potražnje u Evropi.

DONETA KONAČNA ODLUKA! Otvara se fabrika LITIJUMA!

Foto: Tanjug/AP

U saveznoj državi Saksonija-Anhalt, tačnije u gradu Biterfeld-Volfen, počela je sa radom prva nemačka rafinerija litijuma velikog kapaciteta. Ova rafinerija ima ključnu ulogu u evropskom planu za rudarenje i preradu sopstvenih sirovina neophodnih za napajanje vozila nove generacije, kao deo ambicioznog plana zelene tranzicije u Nemačkoj.

Proizvodnja ključnog sastojka baterija

Kompanija AMG će početi da proizvodi praškastu supstancu koja će biti ključni sastojak baterija za električne automobile, prenosi Tanjug.

Prvi modul u fabrici će godišnje moći da proizvede 20.000 tona litijum-hidroksida, dovoljno za oko pola miliona baterija za automobile, u zavisnosti od njihove veličine.

Planovi za budućnost

U narednom periodu, fabrika planira da proširi proizvodnju pet puta, na 100.000 tona godišnje, što bi bilo dovoljno da pokrije do 20 odsto potražnje u Evropi. Trenutno, čelnici fabrike razgovaraju s političarima o finansijskim resursima za buduće proširenje.

Zelena tranzicija u Nemačkoj

Biterfeld-Volfen je odabran za smeštaj nove fabrike zbog blizine klijenata, ali i zbog ambicija da postane ključno mesto zelene tranzicije u Nemačkoj. Ovaj grad se nekada suočavao sa ekološkim problemima zbog teške industrije i rudarstva, ali sada predstavlja mogućnost za zelenu tranziciju. Postavljanje postrojenja bliže proizvođačima baterija moglo bi suzbiti rizike snabdevanja za Evropu, čija se zavisnost od uvoza sve više smatra rizikom usled rastućih geopolitičkih tenzija, pre svega sa Kinom.

Planovi Evropske unije za osiguranje snabdevanja

Evropska unija ima za cilj da do 2030. godine 40 odsto prerade određenih kritičnih materijala obavlja unutar zemalja EU. Dovodjenje proizvodnje litijuma bliže kući povećava otpornost nemačke industrije, posebno proizvođača automobila, u slučaju napetosti u međunarodnim lancima snabdevanja.

Projekti u okolini

Nedaleko od nemačke granice s Francuskom, australijska grupa Vulkan Enerdži je započela pilot program za filtriranje litijuma iz podzemnih voda, dok se u blizini mesta Biterfeld-Volfen, u Zinvaldu, planira konvencionalniji pristup vadjenju litijumskih ruda iz zemlje. Obezbeđivanje celokupnog lanca snabdevanja u okvirima Evrope predstavlja ključni izazov za zelenu industriju u EU.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading