SUDIJA ZLOUPOTREBILA SVOJ POLOŽAJ- Dodeljivala sestri slučajeve odbrane po službenoj dužnosti!

Autor: M.B.

Svet

22.02.2024

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud Republike Srpske preinačio presudu sudiji Okružnog suda u Prijedoru.

SUDIJA ZLOUPOTREBILA SVOJ POLOŽAJ- Dodeljivala sestri slučajeve odbrane po službenoj dužnosti!

Foto: Shutterstock

Presuda

Vrhovni sud Republike Srpske doneo je odluku kojom je preinačio presudu sudiji Okružnog suda u Prijedoru, Dreni Marin. Umesto prvobitne kazne od 10 meseci zatvora, sudija je sada osuđena na šest meseci zatvora zbog više krivičnih dela povrede zakona. Pored zatvorske kazne, izrečena joj je i mera zabrane obavljanja dužnosti sudije u naredne dve godine.

Optužba za dodeljivanje odbrane po službenoj dužnosti sestri

Prema izveštajima medija iz Republike Srpske, Drena Marin, dok je obavljala dužnost sudije Osnovnog suda u Prijedoru, optužena je da je svojoj sestri dodeljivala odbrane po službenoj dužnosti u više sudskih postupaka. Ovo je rezultiralo sticanjem imovinske koristi za njenu sestru.

Detalji optužbi

Prema utvrđenim podacima, sudija Marin je u periodu od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine, u 16 predmeta koji su se odnosili na postupke protiv maloletnika, dodeljivala slučajeve svojoj sestri. Na taj način, prema navodima, njena sestra je ostvarila imovinsku korist od više od 7.000 konvertibilnih maraka.

Zakonske odredbe i zabrana sukoba interesa

Zakon Republike Srpske jasno propisuje da sudija ne sme vršiti dužnost ukoliko je srodnik osumnjičenog do četvrtog stepena. Ove odredbe imaju za cilj sprečavanje sukoba interesa i očuvanje integriteta pravosudnog sistema.
 

https://www.republika.rs/pretraga-vesti?search_parameter=pritvor

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading