NAJTEŽI NAPAD NA SLOBODU MEDIJA: Progovorila Asanžova supruga i uperila prstom u samo jednu državu

Autor:

Svet

21.02.2024

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U višem sudu u Londonu održano je dvodnevno saslušanje povodom žalbe osnivača "Vikiliksa" na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama

NAJTEŽI NAPAD NA SLOBODU MEDIJA: Progovorila Asanžova supruga i uperila prstom u samo jednu državu

Foto: Tanjug/AP

Supruga osnivača "Vikiliksa" Stela Asanž izjavila je danas da je napad na Džulijana Asanža "najteži napad na slobodu medija koji je svet ikada video".

"Napad na Asanža je najteži napad na slobodu medija koji je svet ikada video. Eksteritorijalan je i izvodi ga jedna država, primenjujući svoje zakone u ostatku sveta, na stranog državljanina koji je objavljivao u drugoj zemlji", rekla je Asanžova za France 24. Prema njenim rečima, napad na Asanža predstavlja "deklaraciju univerzalne jurisdikcije nad štampom u kojoj jedna država tvrdi da ima moc da ograniči, ne samo mogucnost novinara da rade svoj posao, vec i pravo javnosti širom sveta da zna".

U višem sudu u Londonu održano je dvodnevno saslušanje povodom žalbe osnivača "Vikiliksa" na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudu su se u utorak prvi obratili Asanžovi advokati koji su rekli da je reč o politički motivisanom slučaju, dodavši da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava, prenosi BBC.

Oni su istakli da imaju dokaze o zaveri američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da ubije Asanža tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džulijan Asanž

Advokat Ed Ficdžerald rekao je da se ne može verovati u američka uveravanja o poštenom tretmanu, dodavši da bi njegov klijent mogao da bude osuđen na "krajnje nepravedan i nesrazmeran način ukoliko bude izručen" Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki advokati su se sudu obratili danas, rekavši da je optužba za špijunažu protiv novinara "zasnovana na vladavini prava i dokazima".

"Ovo krivično gonjenje je možda bez presedana, ali ono što je on uradio bilo je bez presedana", rekla je danas advokatica Kler Dobin, koja zastupa interese SAD.

Asanžov portal "Vikiliks" proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading