"NAVALJNOG NE MOŽETE SPASITI, NJEGA MOŽETE" Dramatičan apel američkog uzbinjivača svetskoj javnosti

Autor:

Svet

21.02.2024

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

"NAVALJNOG NE MOŽETE SPASITI, NJEGA MOŽETE" Dramatičan apel američkog uzbinjivača svetskoj javnosti

Foto: printskrin

Američki uzbunjivač, Edvard Snouden, poručio je danas "svakom političaru i novinaru", da ne mogu da spasu ruskog opozicionog lidera, Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara, ali da mogu da spasu osnivača VikiliksaDžulijana Asanža, kojem preti moguće izručivanje Sjedinjenim Američkim Državama.

- Svakom političkom lideru i novinaru koji drži i piše govore: Ne možete spasiti Navaljnog. Još uvek možete da spasite Asanža. Ako sada ćutite, kada zapravo možete da utičete na ishod, nikada se i niste zalagali za principe, samo ste se nadali aplauzu - napisao je Snouden na društvenoj mreži X.

On je dodao da je "žrtva Asanžovog ‘zločina’ država, a ne osoba".

- To je definicija političkog prestupa, što sporazum o ekstradiciji između SAD i Velike Britanije izričito zabranjuje - naveo je Snouden, koji se nalazi u Rusiji od 2013. godine gde je dobio azil i državljanstvo nakon što je objavio niz tajnih dokumenata o američkim i britanskim programima nadzora.

U višem sudu u Londonu je danas završen prvi dan saslušanja povodom žalbe Asanža na odluku o izručenju SAD.

Advokati osnivača Vikiliksa poručili su da je reč o politički motivisanom slučaju i da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra, kada će se sudu obratiti američki advokati.

SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanžov portal Vikiliks proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima Apač u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading