MEDVEDEV PRETI ZAPADU NUKLEARNIM RATOM! ''Svim snagama bismo napali ako nam ih NE VRATE''

Autor:

Svet

18.02.2024

21:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

2014. godine, Rusija je anektirala Krimsko poluostrvo, potez koji je naišao na široku osudu međunarodne zajednice.

MEDVEDEV PRETI ZAPADU NUKLEARNIM RATOM! ''Svim snagama bismo napali ako nam ih NE VRATE''

Foto: shutterstock,Tanjug/AP

Međunarodno priznanje granice između Rusije i Ukrajine datira iz 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza. Ova granica je bila široko priznata sve do aneksije Krimskog poluostrva od strane Moskve 2014. godine i sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ponovno je zapretio Zapadu sveopštim nuklearnim ratom ako se Rusija nakon rata u Ukrajini vrati na svoje granice iz 1991. godine, prenosi 24sata.hr.


Raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine doveo je do pojave nezavisnih država, uključujući Rusiju i Ukrajinu. U to vreme, granice između ovih novoformiranih država bile su međunarodno priznate, postavljajući osnovu za njihov suverenitet i teritorijalni integritet.

Aneksija Krima

2014. godine, Rusija je anektirala Krimsko poluostrvo, potez koji je naišao na široku osudu međunarodne zajednice. Ova kontroverzna akcija značajno je uticala na dinamiku rusko-ukrajinske granice i izazvala zabrinutost zbog kršenja teritorijalnog suvereniteta Ukrajine.

Ruska invazija na Ukrajinu

Sveobuhvatna ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine dodatno je usložila situaciju duž rusko-ukrajinske granice. Vojna agresija i naredni sukob imali su dalekosežne posledice, kako regionalno, tako i globalno, budući da su predstavljali ozbiljan izazov za uspostavljene međunarodne granice i sigurnosnu arhitekturu.

Međunarodni odgovor i diplomatski napori

U odgovoru na ove događaje, međunarodna zajednica, uključujući Ujedinjene nacije i Evropsku uniju, mobilisala je diplomatske napore kako bi se suočila sa krizom i potvrdila svetost međunarodnih granica. Uvedene su sankcije i diplomatska izolacija Rusije, ističući ozbiljnost situacije i potrebu da se poštuju principi međunarodnog prava.

Trenutni izazovi i buduće perspektive

Trenutni izazovi vezani za rusko-ukrajinsku granicu ističu kompleksnu geopolitičku stvarnost u regionu. Nerešen status Krima i sukob na istoku Ukrajine i dalje imaju dubok uticaj na stabilnost i sigurnost šireg evropskog konteksta. Kao takvi, buduće perspektive vezane za granicu između Rusije i Ukrajine ostaju podložne evoluirajućim geopolitičkim dinamikama i diplomatskim inicijativama usmerenim na deeskalaciju i rešavanje sukoba.

(24sata.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading