OTRKIVENA TAJNA MARŠA NEONACISTA U AMERICI: Šta krije Bela kuća?

Autor:

Svet

18.02.2024

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska kritika neonacističkog marša u Americi

OTRKIVENA TAJNA MARŠA NEONACISTA U AMERICI: Šta krije Bela kuća?

Foto: twitter/printscreen/@stairwayto3dom


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izrazila je oštro nezadovoljstvo povodom nedavnog marša neonacista "Blad trajb" (Blood Tribe) u Nešvilu, u Tenesiju. Zaharova je istakla da je ovaj događaj primer kako se u Americi poštuju "sloboda govora i okupljanja", istovremeno skrećući pažnju na činjenicu da Sjedinjene Američke Države glasaju protiv rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije i ksenofobije.

Kritika američke politike i "nove normalnosti"

Zaharova je naglasila da američka politika pravda svoje glasanje protiv ove rezolucije navodnim "kršenjem slobode govora i okupljanja". Osim toga, istakla je i da se neonacistička grupa koristi očiglednom šifrom 2218 kao podrškom neonacističkom pokliču "Vratite Adolfa Hitlera", čime je pokušala da skrene pažnju na ozbiljnost situacije.

 

 


Zaharova je takođe istakla da je "novo normalno" stanje u kome se fašistički pozdrav ne smatra zločinom, već je postao "rimski pozdrav", a svastika, simbol Trećeg rajha, pretvorena je u "drevni simbol dobra".

Odgovor Zapada i Zaharovina kritika

Zaharova je kritikovala Zapad, ističući da gleda na ovu grupu kao na slobodne ljude u slobodnoj zemlji koji slobodno šetaju ulicama grada. Ona je istakla da se sloboda na "američki način" često koristi kao izgovor za veličanje neonacizma, rodne eksperimente nad decom, legalizaciju droge, satanizam i slično. Kritikovala je i pasivnost ljudi koji, umesto da reaguju, promatraju ove događaje kao zabavu, upoređujući ih sa Noć veštica, gej paradom ponosa ili godišnjom paradom na Dan zahvalnosti koju organizuje "Mejsi" na Menhetnu.

 

 

 

 


Ruska kritika i pomen zanimljivih činjenica

Zaharova je takođe istakla zanimljive činjenice o zamenici premijera Kanade Kristiji Frilend, koja je unuka nacističkog zločinca Mihaila Homjaka, kao i o dedi nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, koji je bio oficir Vermahta i vatreni pristalica nacizma. Ove činjenice su dodatno istaknute kako bi se podržala kritika Zapada i njegova pasivnost u suočavanju sa neonacističkim ideologijama.

 

 

 

 


U zaključku, Zaharova je istakla ozbiljnost situacije i apelovala na potrebu za reakcijom i suočavanjem sa neonacističkim pokretima, istovremeno kritikujući pasivnost i nezainteresovanost Zapada za ovaj problem.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading