ISTORIJSKA ODLUKA ŠARL DE GOLA BILA PRESUDNA! Makron i Si Đinping održali video-govore: Šezdeset godina diplomatskih odnosa Kine i Francuske

Autor:

Svet

26.01.2024

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makron je istakao da dve strane danas imaju odgovornost da grade na ambicioznim ciljevima postavljenim 1964. godine.

ISTORIJSKA ODLUKA ŠARL DE GOLA BILA PRESUDNA! Makron i Si Đinping održali video-govore: Šezdeset godina diplomatskih odnosa Kine i Francuske

Foto: Tanjug/AP Photo/Minh Hoang, Pool/Markus Schreiber, Pool

Kineski predsednik Si Đinping održao je video-govor na prijemu u Pekingu povodom 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih veza između Kine i Francuske.

U svom govoru, Si je naglasio značaj ovog istorijskog događaja i istakao da su odnosi Kine i Francuske u proteklih 60 godina uvek bili na čelu odnosa Kine sa zapadnim zemljama.

On je istakao da je jedinstvena istorija odnosa Kine i Francuske oblikovala "duh Kine i Francuske" koji sadrži nezavisnost, međusobno razumevanje, dalekovidost, obostranu korist i pobedničku saradnju. Si je pozvao dve strane da se zajedno zalažu za ravnopravni i uređeni multipolarni svet i ekonomsku globalizaciju koja je inkluzivna i korisna za sve, te da nastave da doprinose održanju svetskog mira i stabilnosti i rešavanju globalnih izazova, prenosi Mondo.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe održao video govor

U svom video govoru, francuski predsednik Emanuel Makron naglasio je istorijsku odluku generala Šarla de Gola o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Narodnom Republikom Kinom pre 60 godina. Makron je istakao da dve strane danas imaju odgovornost da grade na ambicioznim ciljevima postavljenim 1964. godine i nastave da zajedno rade na izgradnji partnerstva koje ne samo da zadovoljava potrebe dva naroda, već doprinosi i svetskom miru i stabilnosti.

On je takođe najavio da će Francuska i Kina održati razne aktivnosti povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranja Godine kulture i turizma u Palati Versaj u Parizu 31. januara.


Ovaj skup je bio prilika za obe strane da istaknu značaj saradnje i prijateljstva između dve zemlje, te da najave buduće aktivnosti koje će doprineti daljem jačanju odnosa Kine i Francuske.

(Mondo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading