POČINJE TRKA ZA BELU KUĆU! Tramp u lovu na Bajdenovu glavu

Autor:

Svet

14.01.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik unutar Republikanske partije ima ogromnu prednost u odnosu na Niki Hejli i Rona Desantisa

POČINJE TRKA ZA BELU KUĆU! Tramp u lovu na Bajdenovu glavu

Foto: Tanjug/Patrick Semansky/Andrew Harnik

Sve oči u Sjedinjenim Američkim Državama, a, bogami, i širom sveta, danas su uprte u Ajovu. U ovoj saveznoj državi prvi put će odmeriti snage republikanski kandidati, što u prevodu (u to niko ne sumnja) znači da će bivši predsednik Donald Tramp praktično staviti prvi pečat na svoju kandidaturu za predsedničku trku.


Tramp, naime, u svim mogućim anketama daleko je ispred ostalih republikanaca koji su se nominovali (pogledajte tabelu), iako su Niki Hejli i Ron Desantis gajili nadu (tanku doduše) da bi ga mogli ugroziti. Sada, međutim, kako pišu američki mediji, Desantis bi već posle današnjeg odmeravanja snaga u Ajovi mogao da odustane od trke.


IDE NA CRTU


U najkraćem, dakle, Tramp će gotovo sigurno na crtu aktuelnom šefu Bele kuće Džozefu Bajdenu, osim ukoliko ga sudskim putem u tome ne spreče. A radi se na tome i te kako, nije da se ne radi.
Prethodni dani u Ajovi, inače, doneli su jednu od najvećih snežnih oluja u istoriji te savezne države. Vremenske nepogode izazvale su tolike probleme da je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli bila prinuđena da otkaže sva tri svoja promotivna skupa jer su mećava, velika hladnoća i jaki vetrovi učinili puteve Ajove veoma opasnim.
Tramp takođe nije bio u subotu u Ajovi, a njegov promotivni skup otkazan je zbog bezbednosti učesnika. Umesto toga upriličen je virtuelni skup, na kojem se on obratio virtuelno okupljenima.


Desantis je uspeo da održi skup u Ankeniju, blizu glavnog grada Ajove De Mojna. On je pozvao građane Ajove da ga podrže na stranačkim izborima u Ajovi u ponedeljak uveče.


SNEŽNA OLUJA


S druge strane, Patriša Lejdž, jedna od Trampovih pristalica, rekla je da je pozvala Isusa da pruži ruku uoči ponedeljka, za koji se predviđa rekordno hladna noć, s temperaturom i do minus 29 stepeni Celzijusa na nekim mestima. Dodala je da će ona i druge Trampove pristalice izaći na teren bez obzira na sve.


- Trampovi ljudi su tvrdokorni - poručila je ona.


Zanimljivo je da će i Demokratska stranka danas održati tzv. kokuse u Ajovi. Princip je isti kao kod republikanaca, s tim da demokrate glasaju isključivo poštom i rezultati tog glasanja biće poznati tek u martu. Osim toga, biće, najverovatnije, i bez bilo kakvog uticaja na to ko će biti njihov predsednički kandidat jer je gotovo izvesno da će to biti Bajden. Demokratski kokusi u Ajovi tako služe samo da se označi formalni početak izborne trke za Belu kuću.

Republikanci se večeras prvi put izjašnjavaju, slede sesije u ostalim saveznim državama

Zašto je Ajova toliko važna


Takozvani kokusi republikanaca u Ajovi podrazumevaju serije lokalnih sastanaka širom države, gde okupljeni razgovaraju o politici i iskazuju koga bi voleli da vide kao predsedničkog kandidata stranke na izborima u novembru. Večeras će se glasati o tome (obavezno je lično prisustvo glasača) ko će biti delegati za završnu konvenciju stranke u julu, koji će dati konačnu reč u odabiru kandidata republikanaca za predsednika i potpredsednika.


Dakle, republikanski birači će prvi put pokazati ko je njihov favorit, a u odnosu na broj glasova, svaki kandidat će dobiti i određeni broj delegata za završnu konvenciju. Iz Ajove ukupno dolazi 40 delegata i to je samo jedan mali deo (1,6%) od ukupnog broja republikanskih delegata širom SAD. Međutim, praksa konstantno pokazuje da je ishod glasanja u Ajovi jaka smernica za glasanje u svim ostalim saveznim državama i trend iz januara manje-više uglavnom ostaje isti do jula.

Šta kažu ankete
1. Donald Tramp 75,5%
2. Niki Hejli 14,2%
3. Ron Desantis 7,5%
4. Vivek Ramasvami 2,8%

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading