OSLOBOĐENI TAOCI U ZATVORU U EKVADORU! Zatvorenici ih držali 6 dana

Autor:

Svet

14.01.2024

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zatvorenici su od ponedeljka držali kao taoce 158 stražara i 20 administrativnih službenika

OSLOBOĐENI TAOCI U ZATVORU U EKVADORU! Zatvorenici ih držali 6 dana

Foto: x/popular front

Svih 178 zatvorskih službenika koje su osuđenici u sedam ekvadorskih zatvora držali kao taoce oslobođeno je, saopštila je danas Agencija za sprovođenje zatvorskih sankcija Ekvadora (SNAI).

Zatvorenici su od ponedeljka držali kao taoce 158 stražara i 20 administrativnih službenika, nakon porasta nasilja u toj državi Južne Amerike, navodi Rojters.

Ekvador se bori sa bezbednosnom krizom koja se pogoršala tokom ove nedelje, kada su maskirani, naoružani napadači napali jednu TV stanicu, a zatvorenici zarobili zatvorske službenike.

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa nakon toga je potpisao izvršni dekret, kojim je proglasio da je u toj zemlji u toku unutrašnji oružani sukob.

On je naveo da je u zemlji veliki broj organizovanih kriminalnih grupa, koje je označio kao terorističke organizacije, dodavši da je naredio oružanim snagama da izvedu vojne operacije kako bi neutralisale te grupe.

U Ekvadoru je na snazi vanredno stanje zbog bekstva iz zatvora vođe ozloglašene kriminalne grupe Adolfa Masijasa Viljamara, zvanog Fito, nakon čega je kidnapovano najmanje sedam policajaca, a zabeležen je i niz eksplozija širom zemlje.

Fitova grupa je, između ostalog, osumnjičena za ubistvo jednog predsedničkog kandidata u Ekvadoru.

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa izjavio je ranije da je ta zemlja "u ratu” sa narko-bandama koje drže više od 130 zatvorskih čuvara i drugog osoblja kao taoce.

- Mi smo u ratu i ne možemo da popustimo pred ovim terorističkim grupama - rekao je Noboa za radio stanicu Canela Radio. On je procenio da je u Ekvadoru aktivno oko 20.000 članova kriminalnih grupa.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading