DANAS STAJE CELA NEMAČKA! Traktori i kamioni već blokirali auto-puteve, ŽELEZNICA SE ZAUSTAVLJA, čak i ugostitelji stupaju u ŠTRAJK!

Autor:

Svet

10.01.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka Savezne vlade Nemačke da podrži već planirano skraćenje budžeta za 2024. godinu, zbog čega su poljoprivrednici u ponedeljak stupili u štrajk, dodatno je inspirisala radnike širom zemlje da danas u potpunosti zaustave saobraćaj u zemlji

DANAS STAJE CELA NEMAČKA! Traktori i kamioni već blokirali auto-puteve, ŽELEZNICA SE ZAUSTAVLJA, čak i ugostitelji stupaju u ŠTRAJK!

Foto: youtube.com/infrarot

Nemačku danas čeka pravi pakao. Najblaže rečeno, pošto će osim poljoprivrednika sa desetinama hiljada traktora u štrajk stupiti i železnica Nemačke, okosnica saobraćaja u zemlji.

Mašinovođe Dojče bana stupile su u utorak uveče u štrajk, zbog čega će danas biti pravi uspeh ako neko u Nemačkoj uspe da dođe s tačke A do tačke B u normalnom roku.

"U utorak smo imali mirniji dan, u sredu nastavljamo", rekao je sinoć Joahim Rukvid, predsednik Udruženja nemačkih poljoprivrednika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Poljoprivrednici nisu zadovoljni time što je nemačka vlada delimično poništila povećanje poreza na sva poljoprivredna vozila, pa su u ponedjeljak započeli takozvanu akcionu sedmicu poljoprivrednika, odnosno protest koji će trajati nedelju dana.

Planiraju da traktorima blokiraju brojne značajne saobraćajnice u Nemačkoj.

Za danas su planirali da blokiraju auto-puteve A2, A4, A9, A72, A5, A14/A36, a neće moći da se prođe mnogim delovima zemlje poput Šlezviga/Flensburga, Dizeldorfa, Drezdena, Augzburga i Kasela.

Navodi se da je kancelar Olaf Šolc jasno u ponedeljak dao do znanja da će subvencije nastaviti da se smanjuju ​​uprkos protestima poljoprivrednika.

Republika

Foto: Philipp Schulze/dpa/dpa via AP/Tanjug

 

Podseća se da je problem nastao kad je nemački Ustavni sud prethodno zabranio koalicionoj saveznoj vladi nova zaduživanja u budžetu za 2024. godinu čime državnoj blagajni nedostaje 17 milijardi evra.

Postignut je sporazum oko novog budžeta, pa su ukinute razne subvencije.

- Što je previše, previše je. Mora se sve vratiti na staro - odlučan je Rukvid.

U utorak uveče u štrajk su stupile i mašinovođe Dojče bana.

Štrajk bi trebao da traje do petka, a sindikat mašinovođa GdL trodnevnim štrajkom želi da poslodavca natera na ustupke u aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru.

Frankfurtski radni sud odbio je privremenu zabranu štrajka GdL koji je tražio Dojče ban.

Republika

Foto: Philipp Schulze/dpa/dpa via AP/Tanjug

 

Pokušaj DB da pravnim postupkom zaustavi štrajk takođe je u utorak uveče propao u drugostepenom postupku pred državnim radnim sudom u Hesenu.

Iz DB mole putnike da tokom štrajka izbegavaju putovanja vozom koja nisu neophodna ili da odlože putovanje.

Navodi se da će postojati velike razlike širom Nemačke u tome koliko vozova može da učestvuje u regionalnom saobraćaju.

Protest poljoprivrednika i štrajk mašinovođa se vremenski preklapaju, ali sadržajno nemaju nikakve veze.

GdL se usredsređuje na zahteve koji se odnose na plate oko 10.000 zaposlenih u DB.

Navodi se da GdL od novembra prošle godine pregovara s DB o povećanju plata za najmanje 500 evra i smanjenju radnog vremena.

Ono što je za DB sporno pre svega je skraćenje radne nedelje na 35 sati uz punu isplatu plate.

Na kraju balade, i neki ugostitelji su najavili da će se pridružiti poljoprivrednicima i železničarima pošto nisu zadovoljni povećanjem PDV usluga za 2024. godinu.

Jedno je sigurno - Nemačka će se danas suočiti sa najvećim haosom još od 1945. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading