MONSTRUOZNI SIMBOLI OSVANULI NA GROBU NEMAČKOG KANCELARA! Vandali urnisali večnu kuću Šmita i njegove supruge, jeziv prizor uznemirio javnost! (FOTO)

Autor:

Svet

24.12.2023

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na grobu bivšeg kancelara Helmuta Šmita i njegove supruge osvanuli uznemirujući simboli.

MONSTRUOZNI SIMBOLI OSVANULI NA GROBU NEMAČKOG KANCELARA! Vandali urnisali večnu kuću Šmita i njegove supruge, jeziv prizor uznemirio javnost! (FOTO)

Foto: Profimedia

Helmut Šmit

Grob bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Šmita i njegove supruge Loki Šmit u Hamburgu u Nemačkoj, nepoznati vandali su uništili i išarali kukastim krstovima.

- Bezdušni vandalizam je pokušaj uništavanja sećanja na bračni par Šmit. Helmut i Loki su se uvek borili za slobodu i demokratiju i za razumevanje među narodima - stoji u saopštenju fondacija koje upravljaju ostavštinom bračnog para Šmit.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fizer osudila je i oštro kritikovala skrnavljenje groba bivšeg kancelara i njegove supruge.

- Helmut i Loki Šmit su se uvek sa punom svesti o nemačkoj istoriji borili protiv antisemitizma i rasizma - napisala je Fizer na svom nalogu na društvenoj mreži X.

 

 

Podsetimo, Helmut Šmit umro je 2015. u 96. godini. Bio je socijaldemokratski političar koji se od 1974. do 1982. godine nalazio na funkciji nemačkog kancelara. Drugi svetski rat je proveo na različitim frontovima kao oficir Luftvafea.

Inače, kukasti krstovi, koji su nacrtani u petak, uklonjeni su sa groba u međuvremenu.

Šta predstavlja kukasti krst ili svastika?

Svastika je ekvilateralni krst sa kracima iskrivljenim pod pravim uglom.

Svastika je sveti simbol u budizmu, hinduizmu i džainizmu. Hindu verzija je ukrašena tačkama u svakom kvadrantu. Danas je na Zapadu poznatija kao simbol Nacističke partije pre i tokom Drugog svetskog rata. 

Od usvajanja svastike kao simbola nemačke Nacional-socijalističke radničke partije i Adolfa Hitlera, u Evropi i Severnoj Americi, simbol uglavnom asocira na fašizam, rasizam, Drugi svetski rat i holokaust.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading