MIA JE POJELA KOLAČ I ODJEDNOM POČELA DA SE GUŠI: Lekari nisu mogli da veruju šta sve ova devojka ne sme ni za živu glavu da pojede! (VIDEO)

Autor:

Lifestyle

24.12.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle anafilaktičkog šoka koji je doživela kao dete, ustanovljeno je da je alergična na čak 50 namirnica.

MIA JE POJELA KOLAČ I ODJEDNOM POČELA DA SE GUŠI: Lekari nisu mogli da veruju šta sve ova devojka ne sme ni za živu glavu da pojede! (VIDEO)

Foto: Instagram/theallergicgirl_

Mia Silverman (20) iz Bostona ima niz alergija potencijalno opasnih po život. Ona ne sme da jede orašaste plodove, ali ni mlečne proizvode, niti da pije kafu. Takođe, alergična je na određene prehrambene boje, začine i prirodne ukuse, semenke, ulja, breskve, kivi, kruške, jabuke, lubenice, patlidžan, tikvice, čokoladu, vino… Lista je podugačka, a na njoj se u ovom trenutku nalazi 50 namirnica, začina, napitaka i prehrambenih boja.

- U školi sam stalno bila pod stresom, jer su druga deca predlagala da mi ubace malo orašastih plodova u hranu kako bi videla šta će mi se desiti – ispričala je Mia.

Detinjstva se nerado seća, jer je bila izopštena iz društva; vršnjaci je nisu pozivali na rođendane i druge zabave, strahujući da bi mogla da pojede ili popije nešto što bi joj potencijalno ugrozilo život.

- Dok sam bila mlađa, uvek je postojao rizik da okusim nešto što bi moglo da bude kobno za mene – nastavila je Mia.

Ista situacija zatekla ju je i u srednjoj školi. Tek kad je upisala studije uspela je da stekne nekoliko prijatelja. Godine zrelosti izbrisale su mogućnost da se vršnjaci neprimereno odnose prema njoj zbog njene bolesti.

- Od malih nogu, gde god da sam išla morala sam da nosim svoju hranu. Nikada nisam smela da probam ono što druga deca jedu, jer je postojao veliki rizik da se među tim namirnicama nalatzi neka od onih na koje sam alergična. Moja mama je u potpunosti prilagodila način spremanja hrane meni, a pre nego što izađem u restoran moram da pozovem kuvara nekoliko dana ranije i objasnim mu koje namirnice ne smeju da se nađu na mom tanjiru. Tu mi tata dosta pomaže, jer i on u restoranu uvek naručuje isto što i ja – objasnila je Mia.

Alergije su joj otkrivene još dok je bila beba. Imala je grčeve, ali nijedan pedijatar nije mogao da ustanovi šta ih uzrokuje.

- Jednog dana tata je došao kući i doneo kolačiće sa orašastim plodovima. Pojela sam jedan i doživela anafilaktički šok. Grlo mi se zatvaralo, pocrvenela sam, nisam mogla ni da govorim, ni da dišem, samo sam povraćala. Moji roditelji su pozvali Hitnu pomoć, pa sam odmah dobila injekciju i završila u bolnici na ispitivanjima – navela je Mia.

Posle brojnih analiza ustanovljeno je da je alergična na veliki broj namirnica. Kako je odrastala, tako se broj alergija povećavao.

Lekari su, kaže, bili veoma posvećeni da joj pomognu, na čemu im je neizmerno zahvalna. Ipak, svesna je da je njen slučaj veoma redak, uprkos činjenici da veliki broj ljudi širom sveta pati od nutritivnih alergija, ali je, na sreću, malo njih koji tako burno reaguju na veliki spektar namirnica.

- Alergija na hranu je veliki problem. Dok sam bila u srednjoj školi, redovno sam odlazila kod stručnjaka za mentalno zdravlje, jer sam osećala veliku teskobu i imala sam depresivne epizode. Vremenom sam naučila da živim sa svojim alergijama. Zbog svega što sam prošla odlučila sam da pričam o nutritivnim alergijama na društvenim mrežama, kako bih razbila stigmu i pomogla drugim ljudima koliko mogu – iskrena je Mia.

Iako je godinama učila kako da živi sa alergijama na hranu i sada nepogrešivo zna koje namirnice ne sme ni da proba, Mia se suočava sa još jednim problemom.

- Za razliku od većine ljudi, ja ne mogu svuda da putujem. Uvek biram države u kojima je zdravstvena usluga na visokom nivou, da bi lekari mogli da me spasu ako slučajno dođem u dodir sa nekom namirnicom, uljem ili prehrambenom bojom na koju sam alergična – zaključuje Mia.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading