MODI IDE U BORBU ZA TREĆI MANDAT: Izbori u najmnogoljudnijoj zemlji sveta

Autor:

Svet

16.12.2023

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv sadašnjeg premijera formiran široki opozicioni front od 38 stranaka, ali vladajuću Nacionalnu demokratsku alijansu to nije uplašilo.

MODI IDE U BORBU ZA TREĆI MANDAT: Izbori u najmnogoljudnijoj zemlji sveta

Foto: Tanjug/AP

Najmnogoljudnija zemlja sveta Indija imaće opšte izbore, na kojima će birati 543 poslanika za sastav nacionalnog parlamenta Lok Sabha, 18. po redu. Pravo glasa ima skoro milijardu stanovnika, a glavni favorit za pobedu je Nacionalna demokratska alijansa (INP), koju predvode aktuelni premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička stranka BJP.

Ukoliko pobedi, Modi bi ostao na čelu vlade, što bi mu bio treći mandat. Dosadašnji Modijevi izborni uspesi zasnivaju se na podršci indijskih Hindusa, ali njegovi kritičari ga optužuju za netoleranciju prema ogromnoj muslimanskoj manjini u Indiji.

Ipak, neosporno je da je Indija u poslednjih deset godina s njim na čelu veoma ojačala svoj položaj i svakako stekla status jedne od supersila. Indija je u avgustu uspela da spusti bespilotnu letelicu na Mesec i tako, nakon Rusije, SAD i Kine, postane tek četvrta nacija kojoj je to pošlo za rukom.

Opozicija pred porazom

Prema predizbornim anketama, Modi će odneti pobedu sa 44 odsto glasova, alijansa Indija, prema projekcijama, može da računa na 39 odsto glasača, dok je ostatak raspodeljen na treće opcije. Bez obzira na to što nema apsolutnu podršku u glasačkom telu, Modijev INP bi uz ovakve rezultate dobio 323 poslanika u parlamentu, Indija bi imala 163, dok bi ostalih 57 poslanika dobile ostale stranke.

Analitičari, međutim, ne misle da će Modi tako lako trijumfovati ovog puta. Protiv sebe će imati opoziciju Indija, u koju se udružilo čak 38 stranaka i političkih pokreta, među kojima su i potomci Mahatme Gandija, Sonja i Raul, kao i guverneri pet indijskih saveznih država.

Oni su se prošlog leta tokom četiri sastanka udružili i postigli dogovor o zajedničkom izlasku na izbore da bi svrgnuli Modija sa vlasti.

- Sastanke treba posmatrati kao ozbiljan pokušaj formiranja ujedinjenog fronta da bi se sprečilo da INP premijera Modija ponovo pobedi. Mnoge regionalne stranke osećaju da imaju šansu za borbu u odnosu na INP pod premijerom Modijem - rekao je Nirandžan Sahu, viši saradnik u Fondaciji Observer riserč u Nju Delhiju.

Modi se, međutim, nije uplašio udružene opozicije, opisujući savez Indija kao "skup okorelih podmitljivaca", i naveo je da je njegov INP na dobrom putu da ostvari još jednu pobedu 2024. i da on dobije treći mandat premijera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading