UKRAJINA JE PROŠLOST: Mađarska preti NOVIM VETOM zemlji iz srpskog komšiluka, a povod je sada POTPUNO DRUGAČIJI

Autor:

Svet

16.12.2023

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto saopštio je da zemlja ima jako dobar razlog zašto bi se sad odlučila za veto

UKRAJINA JE PROŠLOST: Mađarska preti NOVIM VETOM zemlji iz srpskog komšiluka, a povod je sada POTPUNO DRUGAČIJI

Foto: Tanjug/AP

Mađarska će staviti veto na ulazak Bugarske u šengensku zonu osim ako ne ukine tranzitnu taksu na ruski gas, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je rekao da je Budimpešta jasno stavila do znanja Sofiji da će staviti veto Bugarskoj ukoliko ostane na snazi porez za glavnu rutu gasa koja ide u Mađarsku.

- Rekli smo Bugarima da ako ovaj porez budu zadržali, ukoliko ugroze bezbednost mađarskog energetskog snabdevanja, stavićemo im veto na ulazak u Šengen - poručio je Sijarto, preneo je Rojters.

Britanska novinska agencija navodi da, dok se većina zapadnoevropskih zemalja odlučila za izbacivanje ruskog gasa iz upotrebe, Mađarska dobija 4,5 miliona kubnih metara gasa godišnje iz Rusije, nakon sporazuma iz 2021. godine.

Inače, ovo je drugi put da Mađarska u drugom delu ove godine preti nekoj evropskoj državi vetom.

Do juče je izgledalo da će sigurno blokirati Ukrajinu prilikom početka pristupnih prigovora sa Evropskom unijom.

Od toga se u poslednji trenutak odustalo. Zapravo, realnije je ono što su nezvanične informacije, a to je da je nemački kancelar Olaf Šolc preporučio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da odustane od veta tako što će ovaj prosto izaći sa glasanja.

On je to i učinio. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading