RATNI POŽAR SE ŠIRI! Izrael preti napadom na jemenske Hute, saveznike Irana: "Ako ih međunarodna zajednica ne smiri, mi ćemo"

Autor:

Svet

10.12.2023

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael je spreman da deluje protiv Huti pobunjenika u Jemenu koji ometaju brodarstvo u Crvenom moru, ako međunarodna zajednica to ne učini, rekao je u subotu izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Čači Hanegbi.

RATNI POŽAR SE ŠIRI! Izrael preti napadom na jemenske Hute, saveznike Irana: "Ako ih međunarodna zajednica ne smiri, mi ćemo"

Foto: shutterstock

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, kao i evropskim liderima o Hutima koji napadaju trgovačke brodove navodno povezanih sa Izraelom, rekao je Hanegbi za izraelski Kanal 12.

“Izrael daje svetu još malo vremena da se organizuje kako bi to sprečio, ali ako ne dođe do globalnog aranžmana, jer je to globalno pitanje, mi ćemo delovati kako bismo uklonili ovu pomorsku opsadu”, rekao je Hanegbi.

Pobunjenici Huti u Jemenu koje podržava Iran su šiitska politička i vojna organizacija koja vodi građanski rat protiv koalicije koju podržava Saudijska Arabija od 2014. godine.

Američki ratni brodovi već štite brodarstvo u regionu. Američki vojni brod je prošle nedelje oborio više bespilotnih letelica koje su došle iz područja Jemena pod kontrolom Huta u južnom Crvenom moru, prema američkim vojnim zvaničnicima.

Američki vojni zvaničnici rekli su da razmatraju pojačanje zaštite za komercijalne brodove oko vitalnog brodskog puta Crvenog mora usred serije nedavnih raketnih napada  Huta.

SAD su razgovarale o načinima povećanja bezbednosti u toj oblasti sa pripadnicima Kombinovanih pomorskih snaga, multinacionalne pomorske operativne grupe zadužene za zaštitu komercijalnog brodarstva u Crvenom moru.

Američki zvaničnici su javno rekli da su rasprave bile usredsređene na mogućnost pratnje brodova koji plove u Crvenom moru i kroz moreuz Bab-el-Mandeb u Adenski zaliv - uski kanal koji razdvaja Jemen i Rog Afrike.

Hanegbi je takođe razgovarao o dešavanjima na terenu u Gazi, rekavši da SAD nisu dale Izraelu nikakav rok da završi vojne operacije u enklavi.

“Oni razumeju da nisu u poziciji da kažu ID-u koliko joj je potrebno da bismo postigli ciljeve. Dobra stvar je što delimo iste ciljeve… Tačno je pretpostaviti da ovo ne možemo izmeriti nedeljama i nisam siguran da bi se to moglo meriti mesecima.”

CNN je ranije izvestio da američki zvaničnici očekuju da će izraelska operacija usmerena na južni kraj pojasa trajati nekoliko nedelja pre nego što pređe, verovatno do januara, na hiperloklaizovanu strategiju nižeg intenziteta koja usko cilja na određene militante i vođe Hamasa, navodi CNN.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading