DECA IRANSKE AKTIVISTKINJE PREUZIMAJU NOBELOVU NAGRADU ZA MIR! Narges Mohamadi u zatvoru: "Plašimo se da je nikada više nećemo videti"!

Autor:

Svet

10.12.2023

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca Narges Mohamadi, dobitnice Nobelove nagrade za mir i iranske aktivistkinje za ljudska prava, izražavaju zabrinutost zbog toga da se možda nikada više neće susresti sa svojom majkom. Oni će, umesto nje, primiti nagradu.

DECA IRANSKE AKTIVISTKINJE PREUZIMAJU NOBELOVU NAGRADU ZA MIR! Narges Mohamadi u zatvoru: "Plašimo se da je nikada više nećemo videti"!

Foto: Tanjug/AP

Narges Mohamadi

Ipak, ističu svoj ponos zbog njenog nesebičnog zalaganja za prava žena u Iranu, kao i za promociju opštih ljudskih prava i slobode.

U pripremi za preuzimanje nagrade u njeno ime, deca se suočavaju s realnošću da njihova majka trenutno izdržava dugotrajnu zatvorsku kaznu.

Narges Mohamadi, prepoznata kao jedna od najistaknutijih boraca za ljudska prava u Iranu, trenutno služi kaznu u zatvoru "Evin" u Teheranu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Narges Mohamadi

Umesto nje, nagradu će primiti njeni blizanci, Ali i Kiana Rahman, koji žive u egzilu u Parizu. 

U pismu koje je Mohamadi prokrijumčarila iz zatvora, a objavila švedska televizija SVT, izražava odlučnost da nastavi svoju borbu za ljudska prava, čak i pod pretnjom smrti. Kiana Rahman, koja je poslednji put videla svoju majku pre osam godina, izražava veliku pesimizam u vezi sa mogućnošću ponovnog susreta s Mohamadi.

- Možda ću je videti za 30 ili 40 godina, ali mislim da je više neću videti. Ali to nije važno, jer će moja majka uvek živeti u mom srcu i sa porodicom - rekla je ona na konferenciji za novinare.

Njen sin Ali rekao je da je od ranog detinjstva prihvatio da će porodica živeti odvojeno, ali je naveo da će ostati optimista u pogledu toga da li će ponovo videti svoju majku

- Ako je više ne vidimo, uvek ćemo biti ponosni na nju i nastaviti sa svojom borbom - rekao je on.

Mohamadi je 19. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, uz koju ide i novčani iznos od 11 miliona švedskih kruna, ili oko milion dolara, i peta osoba koja ju je dobila dok je bila u pritvoru.

Ona se dodeljuje 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je osnovao nagrade u svom testamentu iz 1895. godine.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading