ERDOGAN NE PRESTAJE DA ŠOKIRA IZJAVAMA! Savetu bezbednosti UN je preko potrebna REFORMA

Autor:

Svet

09.12.2023

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle američkog veta na rezoluciju o trenutnom prekidu vatre u Gazi, primetno je nezadovoljstvo većeg dela svetske javnosti.

ERDOGAN NE PRESTAJE DA ŠOKIRA IZJAVAMA! Savetu bezbednosti UN je preko potrebna REFORMA

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan založio se danas za reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, osudivši činjenicu da su Sjedinjene Američke Države mogle da stave veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi uprkos ogromnoj podršci predlogu iz drugih zemalja.

- Zahtev Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za prekid vatre odbacio je samo američki veto. Da li je to pravda? - rekao je Erdogan na konferenciji o ljudskim pravima u Istanbulu, dodajući da "Savet bezbednosti UN treba da se reformiše".

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Redžep Tajip Erdogan

Na glasanju u Savetu bezbednosti, u petak, SAD su stavile veto na rezoluciju o trenutnom prekidu vatre u Gazi, za koju je glasalo 13 članica tog tela UN, dok je Velika Britanija bila suzdržana, podseća Rojters.

Sjedinjene Američke Države ocenile su rezoluciju kao "neuravnoteženu“ i "odvojenu od stvarnosti".

Objašnjavajući razlog zbog kog je Vašington stavio veto na rezoluciju, predstavnik SAD je rekao da je proces koji je prethodio donošenju nacrta rezolucije bio užurban, kao i da su odgovarajuće konsultacije tokom njega izostale, preneo je ranije Bi-Bi-Si.

On je tokom svog izlaganja naglasio da u rezoluciju nisu uključeni izrazi koje su SAD tražile, kao što je osuda Hamasovog napada 7. oktobra, što predstavlja razlog zbog kog je i Britanija bila uzdržana.

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao Savetu bezbednosti u sredu, a u kome je upozorio na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i pozvao 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je AP.

Nacrt rezolucije su podneli Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su trenutno član Saveta bezbednosti UN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading