ERDOGAN U POSETI ATINI: Turski predsednik nastoji da popravi zategnute odnose sa Grčkom

Autor:

Svet

07.12.2023

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Erdogan je poručio da će samit Vrhovnog saveta za saradnju biti "početak nove ere" u odnosima Grčke i Turske.

ERDOGAN U POSETI ATINI: Turski predsednik nastoji da popravi zategnute odnose sa Grčkom

Foto: Tanjug AP Photo/Michael Varaklas

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sleteo je jutros na atinski aerodrom "Elefterios Venizelos" pola sata pre najavljenog termina i zvanično započeo svoju posetu Atini. Erdogana je na aerodromu dočeo grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis, koji je tom prilikom imao kraći dijalog sa turskim predsednikom.

Kolona se pravo sa aerodroma uputila u Predsedništvo gde se turski predsednik sastao sa grčkom koleginicom Katerinom Sakeralopulu.

 

- Ljudskost je zajednička karakteristika naših naroda, što se dalo videti u nedavnim katastrofama i ovo otkriće je snažna osnova za uspostavljanje klime u kojoj ćemo izbegavati tenzije u našim odnosima. Više nego ikada je neophodno da Grčka i Turska zajedno rade na miru i bezbednosti. Postoje pitanja kojima različito pristupamo. Važno je održavati konstruktivnu klimu. Verujem da vaše prisustvo u Grčkoj posle šest godina odražava ovaj pozitivan duh - rekla je predsednica Grčke i nastavila:

Erdogan je poručio da će samit Vrhovnog saveta za saradnju biti "početak nove ere" u odnosima Grčke i Turske.

- Ministri dve zemlje održaće kontruktivne sastanke. Razgovaraćemo o tome koje korake moramo preduzeti po svim pitanjima. Verujem da će za budućnost obe strane biti bolje da razgovaraju u perspektivi da je čaša napola puna - poručio je turski predsednik Katerini Sakelaropulu.

Koliko je Erdoganova poseta Atini značajna za odnose dveju zemalja, ali i EU, svedoči činjenica o drakonskim merama bezbednosti - čak 3.500 policajaca obezbeđuje grčku prestonicu. Od ranog jutra sprovodi se regulacija saobraćaja i prekidi u zavisnosti od kretanja kolone. Osim toga, na svim ključnim tačkama od aerodroma "Elefterios Venizelos" do centra Atine postavljeni su snajperisti, kao i specijalne snage policije i sektora za borbu protiv terorizma koji će pratiti kolonu.

Inače, grčka policija je uoči posete Redžepa Tajipa Erdogana i turske delegacije uhapsila 10 ljudi koji su protestovali ispred turske ambasade, a radi se o državljanima Kipra.

Zvanični razlog posete turskog predsednika Atini jeste učešće na grčko-turskom Vrhovnom savetu za saradnju, ali ono što se najviše očekuje jeste sastanak sa premijerom Kirjakosom Micotakisom u pokušaju otopljavanja odnosa dveju zemalja.

Delegacije će tokom Vrhovnog saveta za saradnju razgovarati o ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju, poljoprivredi, migracijama i turizmu.

Kada je turizam u pitanju, Grčka je dobila odobrenje Evropske unije da ponovo omogući turskim državljanima da se prijave za sedmodnevnu turističku vizu za 10 ostrva blizu turske obale, što će, kako se pretpostavlja, biti najavljeno nakon posete, kao gest dobre volje.

Grčka će, takođe, pomoći težnjama Ankare da se turskim državljanima olakša ulaz u Evropsku uniju.

Uprkos izrazima dobre volje, očekuje se mali napredak kada su u pitanju dugogodišnji problemi između dve zemlje, posebno što se tiče pomorske granice i resursa u Egejskom moru i istočnom Mediteranu, kao i etnički podeljenog Kipra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading