HRVATI ODBILI EVROPU! Ne žele da izruče huligana Grcima

Autor:

Sport

05.12.2023

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Županijski sud odbio da preda jednog od učesnika nereda u Grčkoj.

HRVATI ODBILI EVROPU! Ne žele da izruče huligana Grcima

Foto: Tanjug/AP

Grci pale sveće za ubijenog Mihalisa Kacurisa

U avgustu ove godine, nakon duela između AEK-a i Dinama iz Zagreba, ubijen je navijač atinskog kluba. Nakon četiri meseca, hrvatske vlasti su odbile da izruče jednog od pripadnika navijačke grupe "Bad blu bojs" koji je učestvovao u letošnjim neredima. 

Prvobitni zahtev za izručenje bio je upućen u oktobru, a advokat okrivljenih, Karlo Blažan, izjavio je kako "nema dovoljno elemenata iz kojih bi se moglo zaključiti da bi se u Grčkoj hrvatskim državljanima garantovala osnovna ljudska prava".

Podsetimo se, pre duela sa Atinjanima, hulginaska grupa iz Zagreba između 100 i 150 ljudi napala je Grčke navijače. U sukobu je ubijen dvadesetdevetogodišnji Miahailis Kacuris višestrukim ubodima po telu, nakon čega je preminuo u bolnici. 

Foto: Tanjug/AP

Dan nakon ubistva

 

Nakon tuče privedena su 102 hrvatska državljanina, koji su nakon svega raspoređeni po različitim zatvorskim ustanovama. Prva grupa navijača je u počela da iznosi svoje odbrane pred sudom, a terete se za jedanaest krivičnih prekršaja. 

Ipak, DNK analizom je utvrđeno da nijedan od prethodno pritvorenih navijača zagrebačkog Dinama nije počinio najteži zločin. 

S obzirom da se radi o nepravosnažnoj odluci, ostaje da se vidi hoće li dalji apeli grčkih vlasti i Evrope doprineti izručenju učesnika napada koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj. 

Ovo svakako nisu bili prvi veliki sukobi sa koji su se desili na prostoru Grčke sa navijačima iz Hrvatske. S obzirom da su opšte poznati prijateljski odnosi između pristalica Panatanajkosa i Dinama, dolazilo je do sukoba između zagrepčana i atinjana iz Pireja. 

Ostaje zabeležen skandal koji se odvio pre utakmice Dinama i Olimpijakosa 2015. godine, a u kojem su učestvovali i navijači Crvene zezde

Nisu u pitanju individualni slučajevi, Grčka se nalazi u u velikom problemu zbog huliganskih nereda. U poslednje tri godine zabeležena su čak tri smrtna slučaja koja su u direktnoj vezi sa sportskim dešavanjima. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading