NIŠTA OD PREKIDA VATRE U GAZI! Amerika stavila veto na glasanje Saveta bezbednosti o rezoluciji UN

Autor:

Svet

08.12.2023

22:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD napravile korak kom se niko nije nadao!

NIŠTA OD PREKIDA VATRE U GAZI! Amerika stavila veto na glasanje Saveta bezbednosti o rezoluciji UN

Foto: Tanjug-AP

Sjedinjene Američke Države su blokirale rezoluciju koja je bila predstavljena Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a koja je pozivala na momentalan prekid vatre u pojasu Gaze. Američki predstavnik je izneo veto na ovu inicijativu, ističući da "nijedna zemlja ne može, niti treba da toleriše ono što je Hamas uradio 7. oktobra", prenosi Blic.

U objašnjenju ove odluke, predstavnik SAD je naglasio da bi ključni problem bio "bezuslovni prekid vatre", tvrdeći da bi takav potez omogućio Hamasu da se ponovo organizuje i izvede slične napade kao što je bio onaj 7. oktobra. On je argumentovao da bi ovakav pristup "ostavio Hamasu sposobnost da se pregrupiše i ponovi ono što je uradio 7. oktobra", dodajući da bi to bilo neprihvatljivo.

Američki predstavnik je dalje naglasio da je ključna greška u rezoluciji njen poziv na "bezuslovni prekid vatre", ističući da bi to predstavljalo neodrživo rešenje. On je dodao da je rešenje sa dve države, gde bi izraelski i palestinski entiteti koegzistirali, jedini put ka postizanju trajnog mira u regionu.

Kritikujući proces izrade rezolucije, američki predstavnik je naveo da je on bio "užurban" i da su mu nedostajale "odgovarajuće konsultacije". Takođe je izrazio nezadovoljstvo što rezolucija nije uključila određene elemente koje su SAD tražile, uključujući osudu Hamasovog napada iz oktobra.

Na kraju, Sjedinjene Američke Države su istakle da ne mogu podržati "neodrživo primirje" jer smatraju da takav pristup samo "seje seme za sledeći rat". Ovo blokiranje rezolucije dodatno produbljuje jaz između različitih svetskih aktera u vezi sa rešavanjem izraelsko-palestinskog sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading