VANREDNO STANJE U MADRIDU: Američke diplomate proterane jer su regrutovali špijune među pripadnicima španske obaveštajne službe

Autor:

Svet

07.12.2023

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva člana osoblja američke ambasade u Madridu, optužena za regrutovanje špijuna među pripadnicima španske obaveštajne službe, diskretno su proterana iz Španije, prenosi madridski “Pais”.

VANREDNO STANJE U MADRIDU: Američke diplomate proterane jer su regrutovali špijune među pripadnicima španske obaveštajne službe

Foto: Shutterstock

Ovo otkriće stvorilo je situaciju bez presedana između dve savezničke zemlje. Margarita Robles, ministarka odbrane Španije i šefica španskog Nacionalnog obaveštajnog centra (CNI), pozvala je američku ambasadorku Hulisu Rejnoso na razgovor.

Ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares takođe je kontaktirao predstavnika Bajdenove administracije u Madridu i preneo mu nelagodu izvršne vlasti Španije, saopštili su izvori iz vlade.

Nedavno je sud u Madridu pokrenuo postupak protiv nekoliko agenata CNI za koje se sumnja da su prenosili informacije Amerikancima. Agenti CNI su pod istragom zbog odavanja tajni, iako bi činjenice mogle da predstavljaju i težu verziju tog zločina, kao što je izdaja zbog špijunaže, za “pribavljanje ili otkrivanje informacija klasifikovanih kao državne tajne”, za šta je zaprećena kazna između šest i 12 godina zatvora.

SAD su odbile da komentarišu incident, navodeći da se radi o pitanju obaveštajnih službi. “Pais” dodaje da se sumnja da je vlada Pedra Sančeza pokušala da sakrije slučaj.

Posledice ovog incidenta su značajne i imaju dalekosežne implikacije. Španska vlada je otpustila Paz Esteban, šefa Nacionalnog obaveštajnog centra (CNI), zbog propusta i nedostataka u radu CNI. Sud u Madridu pokrenuo je postupak protiv nekoliko agenata CNI za koje se sumnja da su prenosili informacije Amerikancima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading