DA LI JE OVO ZNAK DA SE VAŠINGTON OZBILJNO PRIPREMA ZA NUKLEARNI RAT? Amerika troši 9 MILIJARDI DOLARA za pravljenje nove flote "Aviona SUDNJEG DANA"

Autor:

Svet

03.12.2023

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američko vazduhoplovstvo planira da stvori novu flotu aviona za nuklearni rat, poznatih kao “Avioni Sudnjeg dana”. Ovi avioni su dizajnirani da zaštite posadu i putnike od eksplozije atomske bombe.

DA LI JE OVO ZNAK DA SE VAŠINGTON OZBILJNO PRIPREMA ZA NUKLEARNI RAT? Amerika troši 9 MILIJARDI DOLARA za pravljenje nove flote "Aviona SUDNJEG DANA"

Foto: Pixybay

Nakon što je Boeing Corporation isključen iz takmičenja, privatna firma Sierra Nevada Corp. je trenutno verovatni kandidat za ugovor sa američkim vazduhoplovnim snagama. Američko vazduhoplovstvo, koje planira da dodeli ugovor za izgradnju novih aviona Sudnjeg dana 2024. godine, odbilo je da komentariše da li su druge kompanije dostavile ponude.

Trenutno, “Avion Sudnjeg dana” u SAD je E-4B Nightwatch. Međutim, koristi se od 1970-ih i ističe 2030. godine. Prema budžetskim dokumentima, američko vazduhoplovstvo planira da potroši 889 miliona dolara u fiskalnoj 2024. godini na razvoj aviona Sudnjeg dana. Za program će do 2028. godine biti izdvojeno još 8,3 milijarde dolara.

Danas se E-4B Nightwatch koristi za prevoz američkog ministra odbrane. Tabla je dizajnirana kao mobilno komandno mesto, sposobno da izdrži nuklearne eksplozije i elektromagnetne uticaje, omogućavajući visokim američkim zvaničnicima da izdaju naređenja vojsci u slučaju nužde. Trenutno, SAD imaju četiri aviona E-4B u upotrebi, ali samo jedan od njih je u stalnoj borbenoj gotovosti.

E-4B može ostati u letu celu nedelju uz dopunjavanje goriva u vazduhu. Sva oprema na brodu je zaštićena od faktora uticaja nuklearne eksplozije. Svaka mašina je sposobna da podigne stotinu ljudi u vazduh.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading