PREMINUO ELIOT ERVIT: Čuveni fotograf umro u 95. godini, ostaće upamćen po brojnim fotkama

Autor:

Svet

01.12.2023

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored svojih ozbiljnih radova, Ervit će ostati poznat i po svojim duhovitim fotografijama pasa, često iz njihove perspektive i sa humorom koji je bio prepoznatljiv za njegov stil.

PREMINUO ELIOT ERVIT: Čuveni fotograf umro u 95. godini, ostaće upamćen po brojnim fotkama

Foto: commons.wikimedia.org/Alessio Jacona

Jedan od najvećih svetskih fotografa, Eliot Ervit, preminuo je u četvrtak u svom domu na Menhetnu, u 95. godini. Tužnu vest potvrdila je njegova ćerka Saša.

Eliot Ervit je bio čuven po svojim fotografijama koje su uhvatile "trenutke" iz života običnih Amerikanaca, ali i politički važne trenutke i poznate ličnosti. Jedna od njegovih najpoznatijih fotografija je ona Džeki Kenedi kako stiska zastavu na kovčegu svog muža tokom sahrane. Takođe, fotografisao je i čuvene ličnosti poput Merilin Monroe i Marlen Ditrih.

Karijeru je započeo kao fotoreporter, a za života je objavio više od 20 knjiga i imao je brojne samostalne izložbe u renomiranim institucijama širom sveta, uključujući Muzej moderne umetnosti u Njujorku, Institut umetnosti u Čikagu, Musee d'Art Moderne u Parizu i Barbikan u Londonu.

Pored svojih ozbiljnih radova, Ervit će ostati poznat i po svojim duhovitim fotografijama pasa, često iz njihove perspektive i sa humorom koji je bio prepoznatljiv za njegov stil, prenosi Telegraf.rs.

Nikada se nije specijalizovao, već je radio kao "frilenser" celog svog života, prihvatajući zadatke u modi, politici i među slavnim ličnostima. Jedna od njegovih najpoznatijih fotografija je ona tadašnjeg potpredsednika Ričarda Niksona koji bode sovjetskog premijera Nikitu Hruščova u grudi tokom "Kuhinjske debate" na moskovskoj izložbi američkih proizvoda 1959. godine.

Neki od njegovih prepoznatljivijih radova potiču iz perioda njegovog istraživanja Njujorka, grada u kome je živeo. Ervit je uspeo da uhvati duh grada sa osećajem avanture i spontanosti, živeći po svojoj čuvenoj poslovici: "Najbolje stvari se dešavaju kada se slučajno nađete negde sa kamerom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading