UPRAVA TVRDI DA NIJE IMALA INFORMACIJE O MALTRETIRANJU, RODITELJI OŠTRO DEMANTUJU: Oglasila se škola u Slovočkoj u kojoj je dečak izvršio samoubistvo

Autor:

Svet

28.11.2023

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji tvrde da su Romana u školi ponižavali, maltretirali i izazivali i da su maltretiranje dugo ignorisali njegov razredni starešina i direktor škole.

UPRAVA TVRDI DA NIJE IMALA INFORMACIJE O MALTRETIRANJU, RODITELJI OŠTRO DEMANTUJU: Oglasila se škola u Slovočkoj u kojoj je dečak izvršio samoubistvo

Foto: Printscreen Novy cas

Osnovna škola u Parhovani u Slovačkoj oglasila se nedelju dana nakon tragične smrti učenika devetog razreda Romana (15), koji se ubio skokom sa krova ustanove.

Roditelji tvrde da su Romana u školi ponižavali, maltretirali i izazivali i da su maltretiranje ignorisali njegov razredni starešina i direktor škole.

Uprava škole tvrdi da nije imala informacije o maltretiranju. Međutim, to odlučno demantuju roditelji poginulog dečaka, koji tvrde da su ovaj problem pokušali da reše u školi, ali nastavnici nisu hteli da čuju za to.

Prema tvrdnjama koje je objavila, osnovna škola nije registrovala inicijativu za istragu sumnje na maltretiranje u njenim prostorijama.

- Ne možemo da saopštavamo podatke da li postoje ili ne postoje zapisnici koji se takođe odnose na ovaj slučaj. Ističemo da je ovo predmet istrage - navodi se u saopštenju škole.

Prema školskom pravilniku, zakonski zastupnik je dužan da obavesti školu o promeni zdravstvene sposobnosti deteta ili o njegovim zdravstvenim problemima.

- Nažalost, u ovom slučaju zakonski zastupnik nije obavestio školu da je došlo do ozbiljne promene zdravstvenog i emocionalnog stanja njegovog deteta (koja je trajala godinu dana), a druge ozbiljne činjenice zahtevaju individualan pristup vaspitača prema njemu. Dakle, škola nije imala materijale za specifičan pristup nastavnika njegovom vaspitanju i obrazovanju, zbog čega nam je veoma žao - dodaju iz škole.

Foto: Printscreen/https://www.facebook.com/iveta.spisakova.52?__tn__=-UC*F

Roman Dominik

 

Romanovi roditelji, pak, ovo oštro negiraju i kažu da je sapštenje škole "smešno i tužno u isto vreme".

- Na Romanovoj sahrani sam saznao da je brat devojčice koja je maltretirala Romana takođe maltretirao decu dok je išao u osnovnu školu. Zvala me je i devojčica koja tvrdi isto da je žrtva zlostavljanja u školi u Parhovani. Očekivano je bilo da će škola pokušati da se reši ovih optužbi - rekao je neutešni otac.

Romanova majka Iveta potvrdila je da su školu obavestili o zlostavljanju.

- Kada sam sa direktorom razgovarala o tome, bio je arogantan i grub. Jednom sam čak izašla iz škole uplakana, toliko me je ponizio. Pričala sam razredu da je Roman maltretiran na roditeljskom sastanku. Ismejavali su me - dodala je majka.

Romanov otac priprema peticiju za smenu direktora Osnovne škole Parhovani Ivana Račkovskog.

- Planiram peticiju za smenu direktora osnovne škole i za smenu rukovodstva - zaključio je on.

Da podsetimo, dečak Roman skočio je sa krova škole dok su njegova majka i zamenik direktora pokušali da ga odgovore od toga.

Dečak je pao pored majke, ali je na nesreću, udario glavom o beton i poginuo.

Otac je podelio sa medijima snimak na kojem se vidi Roman na krovu škole, dok mu deca viču da skoči.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading