IZRAELSKI TANKER OTET, PA NAPUŠTEN! Mornarica Sjedinjenih američkih država ih primorala da se PREDAJU!

Autor:

Svet

27.11.2023

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka Centralna komanda nije identifikovala napadače ali je navela da je jutros ispaljena raketa iz delova Jemena pod kontrolom Hutija.

IZRAELSKI TANKER OTET, PA NAPUŠTEN! Mornarica Sjedinjenih američkih država ih primorala da se PREDAJU!

Foto: shutterstock

Naoružani napadači juče su oteli, a zatim napustili izraelski tanker kod obale Jemena, pre nego što su ih pripadnici američke ratne mornarice uhapsili, javili su zvaničnici.

Potom su dve balističke rakete, ispaljene iz delova Jemena pod kontrolom pobunjenika Hutija, pale blizu američog ratnog broda koji je pomagao tankeru u Adenskom zalivu.

Najmanje još dva napada na brodove poslednjih dana vezana su za rat između Izraela i palestinskog Hamasa, prenose Agencije.

Napadači su u Adenskom zalivu juče oteli brod Central Park koji plovi pod liberijskom zastavom, a kojim upravlja kompanija Zodijak Maritajm (Zodiac Maritime) u vlasništvu izraelskog milijardera, javile su američka i britanska vojska i privatna obaveštajna firma Ambri.

Centralna komanda američke vojske rano jutros je saopštila da su njene snage i saveznici, uključujući i razarač Mejson (USS Mason) odgovorili na otmicu i tražili od napadača da oslobode tanker. Tada je pet naoružanih ljudi napustilo brod, pokušali su da pobegnu na svom malom brodu, ali je za njima krenuo američki razarač Mejson i na kraju ih naterao da se predaju.

Američka Centralna komanda nije identifikovala napadače ali je navela da je jutros ispaljena raketa iz delova Jemena pod kontrolom Hutija.

- Rakete su pale u Adenskom zalivu oko 10 nautičkih milja (18,5 kilometara) od brodova - navodi se u saopštenju.

Američki razarač Mejson pmagao je brodu Central Park kada je izvršen raketni napad. U incidentu nema povređenih, niti štete.

Rano jutros kompanija Zodiak, čiji je brod, saopštila je da je posada od 22 mornara iz Bugarske, Gruzije, Indije, Filipina, Rusije, Turske i Vijetnama nepovređena. Brod je prevozio fosfornu kiselinu.

Jemenska međunarodno priznata vlada za raketni napad na brodove optužila je Hute, pobunjenike koje podržava Hamas, mada Hutiji koji drže pod kontrolom glavni grad Jemena Sanu nisu priznali da su oni iza zaplene broda ili raketnog napada.

Napad se dogodio u Adenskom zalivu koji je teoretski pod kontrolom jemenskih vladinih snaga i prilično je udaljen od teritorije koju kontrolišu Huti pobunjenici. U toj oblasti obično deluju somalijski pirati.

Napad i zaplena broda Central Park usledio je posle napada na još jedan brod kontejner, Brod Simi, u vlasništvu drugog izraelskog milijardera u petak, kada je taj brod napadnut iranskim dronom u Indijskom okeanu. Iran nije priznao da je izvršio napad.

Ranije u novembru Hutiji su zaplenili izraelski teretni brod koji prevozi vozila u Crevenom moru kod Jemena. Pobunjenici i dalje drže taj brod kod luke Hodeida.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading