POLICAJAC OPTUŽEN ZA UBISTVO DŽORDŽA FLOJDA IZBODEN U ZATVORU! Ima teške povrede, hitno prebačen u bolnicu!

Autor: Republika/J.B.

Svet

25.11.2023

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Derek Šovin, bivši policajac iz Mineapolisa osuđen za ubistvo crnca Džordža Flojda, izboden je nožem u saveznom zatvoru i teško je povređen, javio je danas Asošiejted pres.

POLICAJAC OPTUŽEN ZA UBISTVO DŽORDŽA FLOJDA IZBODEN U ZATVORU! Ima teške povrede, hitno prebačen u bolnicu!

Foto: shutterstock, Minnesota Department

Derek Šovin, beli policajac, snimljen je kako kleči na vratu Džordža Flojda više od devet minuta 25. maja 2020. Na snimku se može videti kako Flojd više puta govori: „Ne mogu da dišem“. Šovina je nožem izbo još jedan zatvorenik u saveznom zatvoru u Tusonu, javila je agencija, pozivajući se na upućeni izvor.

Američki biro za zatvore potvrdio je da je jedan zatvorenik napadnut u Federalnom popravnom zavodu u Tusonu juče oko 12.30 po lokalnom vremenu. Kancelarija je saopštila da je zatvorsko osoblje preduzelo "mere spasavanja" pre nego što je zatvorenik, čije ime nije navedeno, odveden u bolnicu na dalje lečenje i procenu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džordž Flojd

Ubistvo snimio prolaznik

FBI je saopštio da je upoznat sa napadom na zatvor - iako takođe nije imenovao nikoga ko je umešan u incident. Ovo je drugi veliki incident u saveznom zatvoru u Tusonu za nešto više od godinu dana. U novembru 2022. jedan zatvorenik je izvadio pištolj i pokušao da puca u glavu posetiocu. Oružje, koje zatvorenik nije smeo da ima, je opalilo, ali niko nije povređen.

Šovin služi 21 godinu zatvora zbog kršenja Flojdovih građanskih prava i još 22,5 godine za ubistvo. Šovinov advokat, Erik Nelson, tvrdio je da njegovog klijenta treba držati podalje od opšte populacije i drugih zatvorenika, predviđajući da će on biti meta. U Minesoti, Šovin je uglavnom držan u samici „radi sopstvene zaštite“, napisao je Nelson u sudskim dokumentima prošle godine.

Ukupno četiri policajca osuđena su za ubistvo Flojda, za kojeg policija sumnja da je platio lažnom novčanicom od 20 dolara u obližnjoj prodavnici. Ubistvo, koje je slučajni prolaznik snimio mobilnim telefonom, izazvalo je proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom sveta.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading