OTKRIVENI SKANDALOZNI DOKUMENTI O POVEZANOSTI ABRAMOVIĆA I PUTINA: Tajni posao od 40 miliona dolara

Autor:

Svet

14.11.2023

21:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bi-Bi-Si objavio dokumente o povezanosti ruskog oligarha sa Putinovim bliskim saradnicima"

OTKRIVENI SKANDALOZNI DOKUMENTI O POVEZANOSTI ABRAMOVIĆA I PUTINA: Tajni posao od 40 miliona dolara

Foto: www.profimedia.rs

Novi dokumenti koji su danas procurili u javnost, a koje je objavio Bi-Bi-Si, otkrivaju nove detalje u vezi sa povezanošću ruskog oligarha Romana Abramoviča i dvojice muškaraca koji su bliski ruskog predsednika Vladimira Putina. Naime, dokumenti ukazuju na to da su Abramovič i njegov trust preneli deonice visokoprofitabilne ruske reklamne kompanije "Video International" na dvojicu članova Putinovog "uskog kruga", violončelistu Sergeja Roldugina i biznismena Aleksandra Plehova.

Roldugin i Plehov su poznati kao "novčanici" ruskog predsednika, a dokumenti otkrivaju da su oni dobili dividende u vrednosti od nekoliko miliona dolara za preuzimanje deonica od Abramovičevog trusta. Roldugin je umetnički direktor Muzičke kuće iz Sankt Peterburga i dugogodišnji prijatelj Putina, dok se Plehov spominje kao posrednik u ovom poslu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Roman Abramović

 


Ovi novi dokazi ukazuju na to da je Putin okružen ljudima koji su spremni da mu pomognu da prikrije svoje bogatstvo i da sebi obezbedi dodatnu finansijsku podršku. Prema ranijim navodima, Putinova navodna plata u 2021. godini je bila svega 100.000 dolara, ali se spekuliše da njegovo bogatstvo može da iznosi i do 200 milijardi dolara koje je sakriveno u mreži lažnih kompanija i na računima prijatelja, poput Rodulgina i Plehova.

Ova nova saznanja su izazvala veliku pažnju javnosti i otvorila mnoga pitanja o mogućem nezakonitom poslovanju oligarha i bliskih saradnika predsednika Putina. Upravo zbog toga, Velika Britanija je uvela sankcije Plehovu i Rodulginu, dok su ih EU i SAD opisale kao "čuvare ofšor bogatstva predsednika Putina".

Iako su ova otkrića šokantna, ona nisu prvi put da se pominje moguća povezanost ruskog oligarha i Putinovih saradnika. Ranije ove godine, švajcarski tužioci su saopštili da su Roldugin i Plehov "fikusi" koji su služili kao prikriveni vlasnici imovine na bankovnim računima.

Sve ovo dodatno baca senku na odnos Rusije i Zapada, a posebno na Putinove bliske veze sa nemačkim političarima poput Angele Merkel. Upravo zato, mnogi se pitaju da li će ova nova saznanja uticati na odnose između Rusije i zapadnih zemalja, posebno s obzirom na to da se spekuliše da bi ova afera mogla da ima dalekosežne posledice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading