UKRAJINI I MOLDAVIJI SE OTVARAJU VRATA EVROPSKE UNIJE: Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora

Autor:

Svet

08.11.2023

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija je preporučila otvaranje pregovora o pristupanju Ukrajine i Moldavije Evropskoj uniji. Ova preporuka je doneta na osnovu procene napretka dve države u procesu reformi.

UKRAJINI I MOLDAVIJI SE OTVARAJU VRATA EVROPSKE UNIJE: Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora

Foto: youtube.com/printscreen

Evropski parlament

Ukoliko želi da postane članica Unije, Ukrajina će morati da završi pregovore o ekonomskoj, političkoj i kulturnoj reformi. Prema rečima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, rok pristupanja Ukrajine EU će zavisiti od sprovođenja reformi i principa dodeljivanja članstva "po zaslugama".

Odluka o početku pregovora biće na agendi samita EU koji se održava 14. i 15. decembra. Međutim, ova odluka mora biti doneta jednoglasno.

Uz Ukrajinu i Moldaviju, Evropska komisija je preporučila i Gruziji status kandidata za članstvo u Uniji. Međutim, za dobijanje ovog statusa, Gruzija će morati da ispuni niz uslova, uključujući i usklađivanje spoljne politike sa Briselom.

Ova odluka Evropske komisije je važan korak ka daljem proširenju EU i jačanju saradnje sa ovim zemljama. S obzirom na to da se u tekstu spominje da je odluka o pristupanju jednoglasna, možemo pretpostaviti da su sve članice EU saglasne sa ovom preporukom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading