ZEMLJA SE KUVA: Najgora strahovanja naučnika su POTVRĐENA, 2023. zvanično NAJTOPLIJA godina u istoriji!

Autor:

Svet

08.11.2023

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godina 2023. obilovala je ekstremnim vremenskim uslovima, potvrđujući strahovanja naučnika koji su upozoravali na posledice klimatskih promena.

ZEMLJA SE KUVA: Najgora strahovanja naučnika su POTVRĐENA, 2023. zvanično NAJTOPLIJA godina u istoriji!

Foto: shutterstock

Prema najnovijim podacima istraživača, ova godina je postala najtoplija ikada zabeležena, sa smrtonosnim toplotnim talasima, poplavama i požarima koji su harali širom sveta.

Istraživači su upozorili na zabrinjavajući porast temperatura tokom oktobra 2023. godine. Prema podacima službe EU za klimatske promene "Kopernik", globalne prosečne temperature vazduha bile su za 0,4 stepeni Celzijusa veće od prethodnog maksimuma iz oktobra 2019. godine. Oktobar je bio peti mesec zaredom u kojem su zabeležene rekordne temperature, ukazujući na kontinuirani trend globalnog zagrevanja.

Najalarmantniji podatak dolazi iz jula, koji je možda bio najtopliji mesec u poslednjih 120.000 godina. Visoke temperature tokom ovog meseca uzrokovale su ozbiljne probleme širom sveta, dovodeći do suša, šumskih požara i nestašice vode. Prosečna septembarska temperatura oborila je prethodni rekord za "neverovatnih" 0,5 stepeni Celzijusa, dodatno naglašavajući ozbiljnost situacije.

Iako oktobar nije bio toliko neuobičajeno vruć kao septembar, ipak je oboren rekord u ovom mesecu sa "izuzetnom" razlikom. Saopštenje službe EU za klimatske promene jasno ukazuje na neprijatnu stvarnost s kojom se svet suočava zbog klimatskih promena.

Naučnici su izrazili duboku zabrinutost zbog nastavka ovih ekstremnih globalnih temperatura i u narednoj godini. Prognoze ukazuju da će se visoke temperature verovatno nastaviti i tokom 2024. godine, što dodatno naglašava hitnost potrebe za delovanjem. Klimatske promene nisu više daleka pretnja; one su stvarnost s kojom se suočavamo danas. Svet je suočen sa ozbiljnim izazovom, zahtevajući hitne globalne napore kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte i ublažili njihovi štetni uticaji na našu planetu i život na njoj.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading