IZRAEL DOBIO PRVU BITKU U SVEMIRU: Moćna STRELA presrela balističku raketu ispaljenu iz Jemena! RAT UBUDUĆE NEĆE BITI ISTI (VIDEO)

Autor:

Svet

05.11.2023

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske odbrane snage su prvi put uspešno presrele balističku raketu van Zemljine atmosfere, u ponedeljak, koristeći protivraketni odbrambeni sistem "Strela".

IZRAEL DOBIO PRVU BITKU U SVEMIRU: Moćna STRELA presrela balističku raketu ispaljenu iz Jemena! RAT UBUDUĆE NEĆE BITI ISTI (VIDEO)

Foto: Printscreen/https://twitter.com/Pluton45873221

Raketu su lansirali jemenski Huti koje podržava Iran, a preletela je skoro 1.600 kilometara iznad Arapskog poluostrva na putu ka izraelskom lučkom gradu Eilatu. Izraelsko ministarstvo odbrane je objavilo video snimak na kome se vidi trenutak presretanja, dok su stanovnici Eilata prijavili da su čuli veliku eksploziju sa zemlje.

Vazdušni sistemi su pratili putanju rakete, koju su potom presreli u najprikladnijem operativnom vremenu i lokaciji, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF). Fotografije iz Eilata pokazuju trag dima od presretača "Strela", dok su Jemenski Huti objavili snimke na kojima se navodno vidi da je raketa lansirana kao deo baraža dronova i drugog oružja dugog dometa usmerenog na izraelska mesta i gradove.

 

 


Navodi se da je ispaljena balistička raketa "Кader" koja je poboljšana verzija "Šahab 3" iranskog dizajna. "Kader" ima domet koji stavlja ceo Izrael na dohvat Huta, koji su objavili rat Izraelu. Upravo je to pretnja zbog koje je sistem "Strela" dizajniran i raspoređen pre nekih 25 godina. Zajednički američko-izraelski projekat proizašao je iz potrebe da se Izraelu da način da se brani nakon što su izraelski gradovi pogođeni iračkim projektilima tokom Prvog Zalivskog rata.

Sistem "Strela" je ranije korišćen 2017. godine za obaranje sirijske rakete zemlja-vazduh S-200 koja je promašila izraelski ratni avion i kretala se ka izraelskom gradu. Međutim, presretanje od ponedeljka je bilo prvi put da je sistem iskorišćen za svoju prvobitnu svrhu. Zvaničnik izraelske odbrane je izjavio da je uspešno presretanje mnogo više od zaštite stanovnika Eilata i zadavanja udarca hvalisanju Huta. Ono pre svega dokazuje Iranu, koji je nesumnjivo stajao iza lansiranja i isporučio raketu, da Izrael ima sposobnost da deluje protiv njihovog raketnog programa. To ima mnogo šire implikacije na regionalni sukob.

 

 


Huti su od početka sukoba 7. oktobra u četiri navrata lansirali bespilotne letelice, odnosno krstareće i balističke rakete na Izrael. Obećali su da će biti još takvih napada kako bi pomogli Palestincima da pobede. Izraelske odbrambene snage su brzo reagovale i sprečile dalje napade, pokazujući svoju sposobnost da se odbrane od ovakvih pretnji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading