"HAMAS ĆEMO PRETVORITI U PEPEO I PRAH!" Idu do kraja: Izraelci isplanirali NAJSMRTONOSNIJI napad

Autor: B. K. - E. S. T.

Svet

28.10.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom noći između petka i subote čak 100 aviona bombardovalo 150 ciljeva u Pojasu Gaze.

"HAMAS ĆEMO PRETVORITI U PEPEO I PRAH!" Idu do kraja: Izraelci isplanirali NAJSMRTONOSNIJI napad

Foto: Printscreen/twitter.com/MahaGaza, /twitter.com/MuhammadSmiry

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je oko 100 njihovih aviona u noći između petka i subote pogodilo 150 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze, u najjačem bombardovanju od početka sukoba 7. oktobra.

Istovremeno, došlo je do kopnenog upada u Gazu u većem obimu nego do sada, a prema svedočenju žitelja Gaze, na tri lokacije došlo je do sukoba Hamasa s izraelskim oklopnim snagama i pešadijom. Najteži okršaji vodili su se u oblasti Bejt Lahije i Bejt Hanuna. Internet i signal mobilne telefonije u Pojasu Gaze od petka uveče gotovo su potpuno u prekidu, pa su informacije o situaciji u toj palestinskoj enklavi sa oko 2,3 miliona stanovnika oskudne.

Neće stati dok ne ostvare cilj

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Biljana Šahrimanjan Obradović

iz Centra za stratešku analizu kaže da Izraelci imaju cilj i da neće stati dok ga ne ostvare: 

- Operacije koje izvodi Izrael za cilj imaju uništenje operativne sposobnosti Hamasa. Dok se to ne ostvari, Izrael neće stati. Druga faza podrazumevaće pacifikaciju Gaze, a to je već u potpunosti novo poglavlje. Videli smo šta se desilo kada je Izrael napustio Gazu.

GORELO NEBO

Republika

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska

Međutim, na snimcima načinjenim iz Izraela i Egipta videle su se gotovo neprestane eksplozije izazvane vazdušnim udarima i artiljerijom, koje su nebo obojile u narandžasto.
Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći ušla u severni deo Pojasa Gaze i proširila vojne operacije.

- Pešadijske, oklopne, inženjerijske i artiljerijske snage koje učestvuju u akciji praćene su jakom vazdušnom vatrom - saopštio je portparol vojske Danijel Hagari.

Kako pišu pojedini izraelski portali, posebno oni koji se bliže bave vojnom tematikom, doneta je čvrsta odluka da od Hamasa i doslovno ostane samo prašina i da bi taj cilj bio ostvaren, koristiće se i nove vrste oružja. Prema rečima jednog od neimenovanih komandanata izraelskih snaga, nije važno koliko su podzemnih tunela i katakombi hamasovci iskopali i gde se oni sve prostiru jer će svi iz njih biti počišćeni, pobijeni ili isterani na površinu.

BBC, u prilog tome, prenosi opise svog izveštača, koji navodi:

- Izraelske snage bombardovale su Pojas Gaze u razmerama koje nikada ranije nismo videli. Mogli su se videti ogromni plamenovi kako se dižu u nebo, činilo se da koriste različite vrste bombi. Vozači hitne pomoći su mu rekli da ne mogu ni s kim da komuniciraju, pa samo voze u pravcu eksplozije. Svuda je vladala panika, čak i ovde u Kan Junisu, gde je bombardovanje bilo slabije, jer ljudi pokušavaju da dođu do članova porodica u drugim oblastima da bi proverili da li su bezbedni, ali su telefoni isključeni.

Preokret: Hamas tvrdi da je spreman da oslobodi civile

Republika

Foto: x/in context

 

Palestinski militantni pokret Hamas je spreman da oslobodi sve civilne taoce, ali ne i zarobljene izraelske vojnike, za čije oslobađanje očekuje pregovore i međusobnu razmenu zarobljenika s Izraelom, izjavio je za ruske RIA Novosti Musa Abu Marzuk, jedan od lidera militanata.

- Hamas taoce deli u dve kategorije: jedno su nevini civili koji će biti oslobođeni i na njima nema krivice, a drugi su vojnici, odnosno za njihovo oslobađanje su potrebni pregovori i razmena zarobljenika. Zarobili smo na stotine vojnog osoblja - kazao je Marzuk.

ČVRSTO OBEĆANJE

IDF je saopštio da su u noćnim vazdušnim napadima ubili komandanta pomorskih snaga Hamasa Rateba Abu Sahibana, kao i komandanta vazduhoplovnih snaga Isama Abu Rukbeha.

Podsetimo, sedam dana posle terorističkog napada Hamasa na Izrael premijer Benjamin Netanjahu poručio je da će borba biti duga, ali da će izraelske snage pobediti i do kraja uništiti Hamas.

Bunker baster bombe bacaju da bi uništili podzemne tunele

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Tuneli u Gazi

Mreža tunela se, kako se može pročitati u nekim izveštajima i procenama, sastoji od 1.300 pojedinačnih tunela, ukupne dužine od oko 500 kilometara. Neki se nalaze na dubini i do 70 metara ispod površine. Većina je visoka oko dva metra i široka dva metra.
Izrael raspolaže takozvanim bunker baster bombama, koje se probijaju duboko u podzemlje.

Dodatni izazov za izraelske snage jeste činjenica da vođenje direktnih borbi u tunelima nije jednostavno. Ispod površine je uglavnom mračno i hladno. Zvuci oružja, na primer, mnogo su glasniji nego na površini. Osim toga, zbog korišćenja oružja diže se i znatna količina prašine. Moguće je, takođe, da se po tunelima poseju i mnogobrojne eksplozivne klopke za suparničku stranu.

Od 2014. izraelska vojska u borbama u tunelima koristi specijalne jedinice. Njihovi pripadnici treniraju u sličnom fizičkom okruženju. Među specijalcima su i oni koji su obučeni za korišćenje specijalnih senzora. U akcijama im pomažu i roboti, odnosno posebno trenirani psi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading