ŽESTOKA SVAĐA IZRAELSKOG DIPLOMATE I GUTEREŠA U UN! Gotovo zaratili zbog bombardovanja Gaze! Došlo dotle da je otkazan planirani sastanak!

Autor:

Svet

24.10.2023

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gutereš je rekao da "žalbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa, a ovi stravični napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", što je uredilo Elija Koena.

ŽESTOKA SVAĐA IZRAELSKOG DIPLOMATE I GUTEREŠA U UN! Gotovo zaratili zbog bombardovanja Gaze! Došlo dotle da je otkazan planirani sastanak!

Foto: Printskrin

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen izjavio je danas da se neće sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom pošto je šef UN kritikovao izraelsko bombardovanje Gaze.

 

 

- Neću se sastati sa generalnim sekretarom UN. Posle masakra 7. oktobra, nema mesta za uravnotežen pristup. Hamas mora biti zbrisan sa lica planete! - Koen je to danas objavio na društvenim mrežama.

Šta je rekao šef UN?

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN u Njujorku, Gutereš je danas rekao da je "duboko zabrinut zbog jasnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojima smo svedoci u Gazi".

- Zaštititi civile ne znači narediti više od milion ljudi da se evakuišu na jug, gde nema skloništa, hrane, vode, lekova ili goriva, a zatim nastaviti bombardovanje samog juga - rekao je Gutereš i dodao:

- Da budem jasan: nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava.

Gutereš je u istom govoru rekao da "žalbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa, a ovi stravični napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

Koen, koji je takođe bio prisutan u sali, odgovorio je Guterešu:

- U kom svetu živite? To definitivno nije naš svet.

Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan pozvao je Gutereša da "odmah podnese ostavku" posle njegovih izjava. Erdan je, pišući na društvenim mrežama, rekao da Gutereš "nije sposoban da vodi UN".

(Republika/Mondo)

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading