PLJUŠTE DIPLOMATSKI ŠAMARI, BAJDEN NE ZNA GDE SE NALAZI! Predsednik SAD se izblamirao kao nikad! Svet bruji o neviđenom PONIŽENJU na Bliskom istoku!

Autor:

Svet

20.10.2023

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jordanski kralj Abdulah II odbio je da se sastane sa američkim predsednikom Džo Bajdenom, što je novinarka “Evropske diplomatije” Ana van Denski opisala kao javni “šamar” Bajdenu. Prema njenim rečima, Bajdenova poseta Bliskom istoku bila je “neuspeh”.

PLJUŠTE DIPLOMATSKI ŠAMARI, BAJDEN NE ZNA GDE SE NALAZI! Predsednik SAD se izblamirao kao nikad! Svet bruji o neviđenom PONIŽENJU na Bliskom istoku!

Foto: AP

Bajden je planirao da se sastane sa Abdulahom II, palestinskim liderom Mahmudom Abasom i egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u Amanu nakon posete Izraelu. Međutim, poseta jordanskoj prestonici otkazana je nakon napada na bolnicu u Gazi.

Odluku o otkazivanju četvorostranog samita doneli su Abdulah II i Bajden zbog trodnevne žalosti koju je Abas proglasio zbog smrti stotina Palestinaca2. Ovo je drugi put da je Bajden dobio “šamar” na Bliskom istoku, prvi put kada je državni sekretar Entoni Blinken čekao osam sati na prijem kod saudijskog princa Mohameda bin Salmana.

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas odbio je telefonski razgovor sa američkim predsednikom Džo Bajdenom tokom njegove posete Izraelu1. Iako su zvaničnici Bajdenove administracije pokušali da dogovore telefonski razgovor, Abas je odbio zahtev1.

Uprkos tome, timovi SAD i Palestinske samouprave ostali su u kontaktu, čak i kada je Abas bio ljut zbog podrške Vašingtona Izraelu u ratu protiv Hamasa. Abas je takođe otkazao očekivani sastanak sa Bajdenom i arapskim liderima na samitu u Jordanu ranije te nedelje1.

Tokom posete Izraelu, Bajden se sastao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom. Poručio je Izraelcima da ne prave grešku koju je njegova država napravila nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Pozvao ih je da ne budu vođeni besom nakon napada palestinske militantne grupe Hamas.

Uz sve ove informacije, jordanski kralj Abdulah II i predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas odbili su da se sastanu sa američkim predsednikom Džo Bajdenom tokom njegove posete Bliskom istoku. Ova poseta, koja je uključivala planirane sastanke u Amanu sa Abdulahom II, Abasom i egipatskim predsednikom Abdel Fatah el-Sisijem nakon posete Izraelu, otkazana je nakon napada na bolnicu u Gazi. Odluku o otkazivanju četvorostranog samita doneli su Abdulah II i Bajden zbog trodnevne žalosti koju je Abas proglasio zbog smrti stotina Palestinaca.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading