DA LI JE IZRAELSKA GVOZDENA KUPOLA DOVOLJNO JAKA? Ima 95 posto uspešnosti, ali Hamas tvrdi da OVO ŠTO IMAJU neće moći da zaustave

Autor:

Svet

10.10.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gvozdena kupola je jedno od najvažnijih oruđa u izraelskom arsenalu, koje je spasilo bezbroj života tokom raznih sukoba u poslednjoj deceniji

DA LI JE IZRAELSKA GVOZDENA KUPOLA DOVOLJNO JAKA? Ima 95 posto uspešnosti, ali Hamas tvrdi da OVO ŠTO IMAJU neće moći da zaustave

Foto: tanjug

Nakon što je palestinska militantna grupa Hamas gađala Izrael velikim brojem raketa, ta zemlja se ponovo oslonila na protivraketni odbrambeni sistem "Irone Dome" (Gvozdena kupola).

Gvozdena kupola je jedno od najvažnijih oruđa u izraelskom arsenalu, koje je spasilo bezbroj života tokom raznih sukoba u poslednjoj deceniji.

Reč  je o veoma efikasnom sistemu, a Izraelske odbrambene snage (IDF) su u maju saopštile da je Gvozdena kupola imala stopu uspešnosti od 95,6 odsto tokom raketnih napada palestinske militantne grupe Islamski džihad.

Mobilni sistem protivvazdušne odbrane sastoji se od 10 baterija, od kojih svaka nosi tri do četiri bacača raketa.

Gvozdena kupola je dizajnirana da obara dolazeće projektile i opremljena je radarom koji detektuje rakete u krugu od četiri do 70 kilometara, a zatim koristi sistem komande i kontrole koji brzo izračunava da li nadolazeći projektil predstavlja pretnju ili će verovatno pogoditi nenaseljeno područje.

Ako raketa predstavlja pretnju, sistem ispaljuje projektile kako bi je uništio u vazduhu.

I pored svega nabrojanog, Hamas tvrdi da ima oružje koje Izrael neće moći tako lako da zaustavi.

Hamas koristi različite verzije balističkih raketa zemlja-zemlja Fateh-110, iranske proizvodnje, koje su pokretne i mogu da nose bojeve glave težine do 500 kilograma.

Hamas takođe ima protivtenkovske rakete slične američkim Stinger. To im uliva nadu da bi mogli da ostvare ciljeve. Jedan od njih je, kako je najavio Islamistički džihad napad na Tel Aviv narednih dana.

Pored svega Hamas napada iz pomoćnih vozila poput Land Rover Discoverys i montira oružje na poleđini, poput teškog mitraljeza kalibra 30.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading