ISTORIJSKI PORAZ ŠOLCOVE PARTIJE NA IZBORIMA U HESENU I BAVARSKOJ: Socijaldemokrate nikad nisu dobile manje glasova, TOTALNI FIJASKO

Autor:

Svet

09.10.2023

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Socijaldemokratska partija (SPD) nemačkog kancelara Olafa Šolca poražena je na regionalnim izborima u saveznoj državi Hesen, oborivši svoj negativni rekord u pogledu dobijenih glasova, piše Špigl.

ISTORIJSKI PORAZ ŠOLCOVE PARTIJE NA IZBORIMA U HESENU I BAVARSKOJ: Socijaldemokrate nikad nisu dobile manje glasova, TOTALNI FIJASKO

Foto: Tanjug/AP

"SPD je pretrpeo fijasko na izborima za Landtag u Hesenu....Stranka nikada nije dobila tako nizak udeo glasova u Hesenu - čak je i loš rezultat iz 2018. ponovo značajno potučen (minus 4,7 procentnih poena)", ističe publikacija.

Prema preliminarnim podacima, ovde je pobedila Hrišćansko-demokratska unija ( CDU ) sa 34,6 odsto glasova, na drugom mestu je desničarska partija Alternativa za Nemačku sa 18,4 odsto, treće mesto zauzela je SPD sa 15,1 odsto, posle nje Zeleni, članovi savezne koalicione vlade, sa 14,8%.

Izbori u nemačkim pokrajinama Bavarskoj i Hesenu završeni su u nedelju.

U Bavarskoj je, prema preliminarnim rezultatima koje je objavio lokalni zavod za statistiku, pobedila Hrišćansko-socijalna unija (CSU) sa 37 odsto glasova, na drugom mestu je partija Slobodni glasači (15,8 odsto), AfD se zatvara u prva tri ( 14,6%). Zeleni su dobili 14,4%, SPD je zauzeo tek peto mesto, za nju je glasalo 8,4% birača.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading