SKANDAL TRESE AMERIČKU TAJNU SLUŽBU: Bivši agent FBI priznao da je dobio 225.000 dolara od ALBANSKOG ŠPIJUNA

Autor:

Svet

23.09.2023

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši viši agent FBI Čarls Mekgonigal izjasnio se danas da je kriv po optužbi da je prikrio da je dobio 225.000 dolara u gotovini od bivšeg albanskog obaveštajnog oficira i potencijalnog poslovnog partnera.

SKANDAL TRESE AMERIČKU TAJNU SLUŽBU: Bivši agent FBI priznao da je dobio 225.000 dolara od ALBANSKOG ŠPIJUNA

Foto: Tanjug/AP

FBI

Mekgonigal, koji je vodio kontraobaveštajno odeljenje FBI u Njujorku pre nego što je otišao u penziju 2018. godine, izjasnio se krivim po samo jednoj optužbi za prikrivanje materijalne činjenice, preneo je Rojters. Sve ostale optužbe protiv njega su odbačene.

Mekgonigal je već priznao krivicu po optužbi za zaveru u posebnom saveznom slučaju na Menhetnu u vezi sa njegovim radom za ruskog oligarha Olega Deripasku dok je Deripaska bio pod sankcijama SAD. Za optužbu za prikrivanje može se dobiti najviše pet godina zatvora, ali će tužioci verovatno tražiti blažu kaznu u sklopu sporazuma o priznanju krivice.

FBI, što je skraćenica od Federalna agencija za istraživanje (Federal Bureau of Investigation), predstavlja glavnu federalnu policijsku agenciju Sjedinjenih Američkih Država. FBI ima širok spektar odgovornosti i nadležnosti, te obavlja različite zadatke u cilju očuvanja sigurnosti i primene zakona u SAD-u. Ova agencija je osnovana 1908. godine kao Rezervatna biro za prikupljanje informacija (Bureau of Investigation) i kasnije je preimenovana u svoj trenutni naziv 1935. godine.

FBI je jedna od najpoznatijih i najmoćnijih federalnih agencija u SAD-u i igra ključnu ulogu u očuvanju zakona, nacionalnoj bezbednosti i zaštiti građanskih prava. Direktor FBI-ja imenuje predsednik SAD-a i potvrđuje Senat, čime se obezbeđuje nezavisnost i autoritet ove agencije.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mišo

23.09.2023 11:29

SNS plaća ruske špijune na HEPI, PINK, Informer, Telegraf.