SASLUŠANJE O OPOZIVU BAJDENA! Optužen za korupciju i zloupotrebu moći!

Autor:

Svet

19.09.2023

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo saslušanje u postupku opoziva Džo Bajdena planirano je za četvrtak.

SASLUŠANJE O OPOZIVU BAJDENA! Optužen za korupciju i zloupotrebu moći!

Foto: Tanjug/AP

Republikanci u Kongresu planiraju održati prvo saslušanje u postupku opoziva protiv Džo Bajdena narednog četvrtka. Nameravaju da izdaju sudski poziv za bankovne zapise koji pripadaju Hanteru Bajdenu, sinu američkog predsednika i njegovom bratu Džejmsu Bajdenu.

Naime, Republikanci opružuju Bajdena za korupciju i zloupotrebu moći zbog njegovog navodnog učešća u poslovima sa strancima koje je imao tokom svog mandata. Nadaju se da će navedeni bankovni zapisi dati više uvida u finansijske aktivnosti porodice Bajden. Tvrde da ti zapisi pokazuju da je porodica Bajden, kao i njihovi saradnici, zaradila više od 20 miliona dolara uz Kine, Ukrajine, Kazahstana i Ruminije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Pored toga, postoje i WhatsApp poruke koje je Hanter Bajden slao svom saradniku aludirajući da je Džo Bajden prisustvovao svim razgovorima vezanim za poslovanje. Takođe, važno je i svedočenje inspektora Poreske uprave i Federalnog istražnog biroa. Bela kuća negira ove tvrdnje, nazivajući istragu farsom i tvrdeći da Republikanci nemaju dokaze da podrže svoje optužbe.

Ian Sams, portparol Bele kuće za nadzor, saslušanje je opisap kao ''politički trik'' i optužio Republikance da se fokusiraju na neutemeljene lične napade na predsednika, umesto na vođenje zemlje.

Odbor za nadzor Doma potvrdio je da će prvo saslušanje biti održano 28. septembra i da će se baviti ustavnim i pravnim pitanjima u vezi sa navodnim učešćem predsednika u korupciji i zloupotrebi javne funkcije. Odbor takođe planira izdati sudski poziv za lične i poslovne bankovne zapise Hantera i Džejmsa Bajdena.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Hanter Bajden

Nedavno je predsednik Predstavničkog doma, Kevin MekKarti, pokrenuo formalni postupak opoziva protiv predsednika Bajdena zbog njegovih navodnih veza sa poslovnim aktivnostima Hantera, što Republikanci veruju da bi moglo dugoročno uticati na njegovu političku karijeru. Hanter Bajden se takođe suočava sa pravnim problemima, s obzirom na to da ga je porota u Delaveru optužila za tri teška krivična dela, uključujući lažne izjave na obrascima za oružje i posedovanje oružja dok je bio zavisan o ilegalnim drogama. To je izazvalo zabrinutost za predsednika Bajdena, koji se kandiduje za reizbor 2024. godine.

Republikanci tvrde da bi Hanter mogao biti kriv za još krivičnih dela i kritikuju optužnicu kao nedovoljnu. Ako bude osuđen po svim tačkama, Hanter bi mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 25 godina, maksimalnu novčanu kaznu od 250.000 dolara i tri godine uslovne kazne.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Džo Bajden i Hanter Bajden

Istraga u slučaju Hantera Bajdena suočila se sa kontroverzama, uključujući pitanja o potencijalnom nepravilnom postupanju od strane Ministarstva pravde. Inspektori Poreske uprave tvrdili su da je Hanter primao "poseban tretman" tokom istrage, a ministar pravde Merik Garland je podigao status specijalnog tužioca za američkog tužioca Davida Vajsa  kako bi se dalje istraživalo.

U okviru svoje istrage, Republikanci su razgovarali sa bivšim poslovnim partnerom Hantera, Devonom Arčerom, koji je tvrdio da je predsednik Bajden bio svestan poslovanja svog sina i da je učestvovao u najmanje 20 razgovora i brojnim večerama sa partnerima svog sina u poslovanju. Takođe su otkrili više od deset ljuskih kompanija koje su koristili Hanter i drugi članovi porodice Bajden za primanje stranog novca.

Džo Bajden negira svako učešće u poslovnim aktivnostima svog sina, a Bela kuća tvrdi da predsednik nikada nije bio povezan s njima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading