UKRAJINA BLIZU PREKIDA KLJUČNE RUSKE RUTE SNABDEVANJA: BBC o kontraofanzivi, posle napretka na frontu, Kijev mora da reši jedan KLJUČNI PROBLEM

Autor:

Svet

18.09.2023

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske snage su započele obiman kontraofanzivni napad u junu kako bi povratile teritorije koje je Rusija zauzela tokom invazije koja je počela u februaru prethodne godine.

UKRAJINA BLIZU PREKIDA KLJUČNE RUSKE RUTE SNABDEVANJA: BBC o kontraofanzivi, posle napretka na frontu, Kijev mora da reši jedan KLJUČNI PROBLEM

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

U junu ove godine, Ukrajina je pokrenula veliki kontraofanzivni napad kako bi potisnula ruske snage koje su zauzele teritorije tokom prethodne invazije u februaru prethodne godine. Ovaj napad usmeren je na tri tačke duž linije fronta koja se proteže na dužini od 965 kilometara, navodi BBC u svojoj opštirnoj analizi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Posebno strateški važan deo fronta nalazi se jugoistočno od grada Zaporožja. Ukoliko Ukrajina uspe da napreduje prema Azovskom moru u ovom smeru, to bi moglo da prekine ruske linije snabdevanja koje povezuju ruski grad Rostov na Donu s Krimom, teritorijom koju je Rusija anektirala 2014. godine.

Iako je napredak na ovom delu fronta bio ograničen, postoji značajan izuzetak - područje oko sela Robotine i Verbove u Zaporoškoj oblasti. Ukoliko Ukrajina uspe da prekine ovu ključnu rutu snabdevanja ruskih snaga, to bi moglo ozbiljno ometati Rusiju u održavanju svojih trupa na Krimu i činiti njihov položaj tamo gotovo neodrživim.

Iako su ukrajinske snage uspele da probiju prvu liniju odbrane na južnom frontu, to ne znači da su potpuno preuzele kontrolu nad tim teritorijem. Naime, ruske snage su izgradile složene odbrambene strukture, uključujući antitenkovske rovove, takozvane "zmajeve zube", bunkere i minskih polja s velikom gustinom mina. Ovo je značajno usporilo napredovanje ukrajinskih snaga, pogotovo jer su ukrajinski tenkovi i oklopna vozila ranjivi na mine i protivtenkovske projektile.

Rusija i dalje šalje pojačanja na front, a ukrajinske snage se suočavaju s izazovom čišćenja minskih polja kako bi otvorile širi put za napredovanje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Problem koji Ukrajinci sada imaju jeste da se osigura dovoljno velika "rupa" na frontu koja može da primi veliki broj vojnika - kaže Marina Miron sa Katedre za ratne studije Kings koledža u Londonu.

Ova kontraofanziva ima veliki značaj za Ukrajinu, jer bi uspeh na južnom frontu mogao ozbiljno da oslabi ruske pozicije i postavi Ukrajinu u povoljniji položaj tokom eventualnih mirovnih pregovora. Ipak, situacija je izuzetno kompleksna i puna izazova, a ishod konflikta ostaje neizvestan. Osim toga, kišna sezona koja dolazi uskoro mogla bi dodatno otežati napredak ukrajinskih snaga.

-Ukrajinske snage i dalje se suočavaju s otporom ruskih snaga na bojnom polju. Uz artiljerijsku vatru, napade dronovima i ruske odbrambene strukture, ruske snage intenzivno koriste i mere elektronskog ratovanja, koje imaju za cilj ometanje ukrajinskih signala i upotrebu bespilotnih letelica - kaže Katerina Stepanenko, analitičarka za Rusiju u londonskom tink tenku RUSI.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Puno ime ove organizacije je Kraljevski institut za objedinjene usluge.

- Ukrajinske snage su prešle tek nešto više od deset odsto puta do obale, ali stvarnost je nešto komplikovanija od toga. Naime, ruske snage su iscrpljene i verovatno demoralisane nakon tromesečnih intenzivnih napada, uključujući dalekometne udare usmerene na njihove linije snabdevanja - ocenila je Stepanenko.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading