PARTNERSTVO SA NEMAČKOM: Mađarska dobila prvi Leopard 2A7HU, a u planu je zajednička proizvodnja OVOG STRAŠNOG ORUŽJA! (VIDEO)

Autor:

Svet

29.08.2023

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Modernizacija oklopnih snaga mađarske vojske i odbrambene industrije sa osloncem na Nemačku ušla je u novu fazu.

PARTNERSTVO SA NEMAČKOM: Mađarska dobila prvi Leopard 2A7HU, a u planu je zajednička proizvodnja OVOG STRAŠNOG ORUŽJA! (VIDEO)

Foto: Profimedia

U Mađarsku je stigao prvi naručeni tenk Leopard 2A7HU, u novoj fabrici na jugozapadu zemlje počela je proizvodnja borbenih vozila pešadije nove generacije Links i najavljen je zajednički razvoj tenka Panter, navodi Balkanska bezbednosna mreža.

Nemački KMV isporučio je Mađarskoj prvi primerak nove verzije tenka Leopard 2A7 sa oznakom HU i inžinjersko vozilo ViSENT 2 (WiSENT). Njih će vojska testirati u terenskim uslovima nakon čega će započeti proizvodnja 44 Leoparda 2A7 i pet Visenta za potrebe Budimpešte.

Da bi se toga došlo potrebna su i nova borbena vozila pešadije. Zato je jugozapadno od mađarske prestonice u fabrici u vlasništvu nemačkog Rajnmetala i domaće namenske industrije počela proizvodnja oklopnjaka KF41 Links (Lynx). Mađarska je naručila 218 Linksova, od čega će 46 biti proizvedeno u Nemačkoj i 172 u domaćem pogonu.

Ispred nove fabrike u Zalaegeršegu bio je izložen i novi tenk KF51 Panter koje će zajednički razvijati dve države. Reč je o nasledniku postojećih tenkova Leopard opremljenog topom kalibra 130 mm, izviđačkim i kamikaza dronovima.

Fabrika u ZALAzoni prostire se na 33 hektrara i zapošljava oko 350 ljudi. Pored montažne linije, farbare, automatizovanog skladišta, fabrika ima i poligon za testiranje vozila, podzemni poligon za testiranje oružja, klimatsku komoru, laboratoriju za elektromagnetsku kompatibilnost i postrojenje za testiranje motora. Rajnmetal u Mađarskoj gradi i fabriku za proizvodnju municije i eksploziva, centar za razvoj softvera i proizvodnju delova za motore na hidrogenski i električni pogon.

Početak proizvodnje Linksova, isporuka prvog Leoparda 2A7HU i najava razvoja tenka Panter deo su ambicioznog plana Mađarske da modernizuje oružane snaga i ojača domaću namensku industriju sa osloncem na nemačku vojnu industriju.

Leopardi 2A7HU zameniće u Mađarskoj postojeću flotu sovjetskih tenkova T-72. Novi Leopardi za Mađarsku imaju ojačani oklop za zaštitu od protitenkovskih mina, novi sistem za upravljanje vatrom sa termovizijskim nišanom ATTICA i turbo-dizel motorom od 1,500 konjskih snaga koji tanku daje brzinu do 70 km/h.

U periodu tranzicije Mađarska koristi i 12 polovnih Leoparda 2A4HU za preobuku posada koji su uzeti na lizing od nemačkog proizvođača KMV. Nakon što stignu novi tenkovi pred Budimpeštom će ostati izbor da li polovne Leoparde zadrži za obuku posada, da ih modernizuje na nivo 2A6 ili da ih zameni za druge tenkove.

Links je borbeno vozilo pešadije nove generacije. Ima automatski top 30 milimetara sa municijom dometa do tri kilometra, sistem aktivne zaštite Skaj Šild (SkyShield) i nosi četiri izraelske protivoklopne rakete Spajk LR2. Ima turbo-dizel motor Liebherr D9612 sa 1,463 konjskih snaga.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading