ZAKON O PROMENI POLA STUPA NA SNAGU NAJKASNIJE DO KRAJA NEDELJE! Starosni limit praktično NE POSTOJI - a ovo će biti jedina obaveza

Autor:

Svet

23.08.2023

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca ispod 14 godina mogu da promene svoj pol uz saglasnost roditelja, a mladi između 14 i 18 godina mogu to učiniti čak i bez saglasnosti roditelja.

ZAKON O PROMENI POLA STUPA NA SNAGU NAJKASNIJE DO KRAJA NEDELJE! Starosni limit praktično NE POSTOJI - a ovo će biti jedina obaveza

Foto: Izvor: Unsplash/ Akram Huseyn

Novi zakon o rodnom samoopredeljenju koji se priprema u Nemačkoj ima za cilj pojednostavljivanje procesa promene rodnog statusa. Nemačka vlada će najkasnije do kraja ove sedmice doneti nacrt Zakona o rodnom samoopredeljenju. 

Trenutno, osobe koje žele da promene svoj službeni pol moraju da prođu kroz dugačak proces sa psihijatrijskim veštačenjima, a taj postupak traje između pet i 20 meseci i košta oko 1.800 evra.

Novi zakon će omogućiti osobama da jednostavno promene svoj rodni identitet u službenim dokumentima. Ako neko želi da promeni svoj službeni pol na ličnim dokumentima, treba samo da obavesti lokalni matični ured i sačeka tri meseca. Opcije koje će biti dostupne su muško, žensko i različito/divers.

Starosni limit za promenu rodnog statusa praktično ne postoji. Deca ispod 14 godina mogu da promene svoj pol uz saglasnost roditelja. Mladi između 14 i 18 godina mogu to učiniti čak i bez saglasnosti roditelja, odnosno i protiv njihove zabrane, ali uz intervenciju sudije za porodično pravo u slučaju ozbiljnih konflikata.

Jedina obaveza za one koji žele promeniti svoj pol je da provedu 12 meseci živeći s tom odlukom. Nakon tog perioda, moguće je da se vrate na prethodni rodni status ili izabrati neki drugi, i to onoliko puta koliko žele. Operacije, hormonski tretmani i promene u fizičkom izgledu nisu obavezni. Dovoljno je da se državi saopšti promena rodnog identiteta.

Republika

Foto: Printscreen/kpn.rs

 

Blagi otpor novom zakonu

Novi zakon očekuje se da će se suočiti s određenim otporom i kontroverzama. Iako mnogi pozdravljaju promenu kao korak ka većoj inkluzivnosti i priznavanju različitih identiteta, postoje i zabrinutosti oko mogućih zloupotreba i nedoumica u vezi sa zahtevima zakona. Ovaj zakon je deo šireg društvenog i pravnog trenda usmerenog ka priznavanju i zaštiti prava transrodnih osoba.

Slučaj Austrije

U Austriji je od 1983. moguće promeniti pol u matičnim registrima. U početku je bila neophodna operacija za usklađivanje stanja između dokumenta i biološkog statusa. Od 2009. više ne. Tada je u jednom presedentu Vrhovni austrijski sud poništio presudu niže instance i dozvolio tužitelju da se u registar upiše kao žena, iako je biološki pol ostao isti.

Austrijski zakon je ipak restriktivniji od novog nemačkog u pripremi. U Austriji se i dalje zahteva da se osoba koja u službenom registru menja pol barem u spoljnom izgledu približi novom izabranom bio-polu. Uz to se pretpostavlja da je odluka o promeni pola konačna, a ne sezonska.

Zato se u Austriji od podnosilaca zahteva, osim veštačenja po jednog psihologa i psihoterapeuta, zahteva i hormonska terapija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading