ČLANICA NATO PAKTA OBUSTAVILA RAD AMBASADE U MOSKVI! Demonstrativno skinuta zastava - oglasilo se rusko ministarstvo!

Autor:

Svet

01.08.2023

21:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da takav potez Islanda uništava saradnju između zemalja.

ČLANICA NATO PAKTA OBUSTAVILA RAD AMBASADE U MOSKVI! Demonstrativno skinuta zastava - oglasilo se rusko ministarstvo!

Foto: Tanjug/AP

Island je postao prva članica NATO-a koja je formalno obustavila rad svoje ambasade u Rusiji, objavio je danas Skaj njuz.

- Trenutna situacija jednostavno ne čini održivim da mala služba spoljnih poslova vodi ambasadu u Rusiji - rekla je šefica diplomatije Islanda Tordis Gilfadotir.

Ona je dodala da današnje zatvaranje ambasade nije osmišljeno kako bi se prekinuli diplomatski odnosi dve zemlje, kao i da će obnova normalnih odnosa sa Rusijom zavisiti od odluka koje će doneti Kremlj. Ruski mediji objavili su da je sa zgrade ambasade u centru Moskve uklonjena zastava Islanda.

Island ima ambasadu u Moskvi od 1944.

Uklonjene su i sve ploče, na teritoriji ambasade nema nikoga, a u blizini zgrade nema parkiranih automobila, prenosi TASS. Kao odgovor na zatvaranje, rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da takav potez Islanda uništava saradnju između zemalja.

- Sve antiruske akcije Rejkjavika neizbežno će dovesti do odgovora - navode iz ruskog MSP. Početkom juna, zvanični Rejkjavik objavio je svoju nameru o zatvaranju ambasade i, istovremeno, zatražio od Rusije da smanji svoje diplomatsko predstavništvo na Islandu.

Island ima ambasadu u Moskvi otkako je stekao nezavisnost 1944. godine, osim kratkog perioda tokom 1950-ih kada je trgovina između zemalja bila prekinuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading