PESKOV O RASKIDU SPORAZUMA O ŽITU: Zemlje EU se ponele BESRAMNO I BESKRUPULOZNO, Ukrajina koristila dogovor u VOJNE SVRHE

Autor:

Svet

18.07.2023

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raskid sporazuma o žitu nije krivica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i Rusija visoko ceni njegove napore, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

PESKOV O RASKIDU SPORAZUMA O ŽITU: Zemlje EU se ponele BESRAMNO I BESKRUPULOZNO, Ukrajina koristila dogovor u VOJNE SVRHE

Foto: Tanjug/AP

"Ovo nije krivica Gutereša ili UN, mi visoko cenimo ulogu generalnog sekretara u zaključivanju ovih sporazuma i visoko cenimo njegove napore u pokušaju da ubedi evropske zemlje da ispune svoje obaveze. Ali, nažalost, to se nije dogodilo. Stoga je reč "beskrupulozan" apsolutno primenljiva na evropske zemlje", rekao je Peskov novinarima.

On je istakao da je Ruska Federacija ispunila svoje obaveze i nekoliko puta produžavala ovaj dogovor, uprkos činjenici da uslovi ovih sporazuma u ​​odnosu na Rusku Federaciju nisu sprovedeni, prenosi Ria novosti.

Kako je ocenio, sporazum o žitu kijevski režim koristi u vojne svrhe i to je važan aspekt koji ne treba zaboraviti. Portparol Kremlja istakao je da su se zemlje Evropske unije ponele bestidno, odbijajući da ispune uslove sporazuma.

"Rusija je ispunila svoje obaveze i više puta produžavala ovaj dogovor, uprkos činjenici da uslovi sporazuma u odnosu na Rusiju nisu sprovedeni. I u ovom slučaju stav evropskih država verovatno treba nazvati besramnim", rekao je on na konferenciji za novinare.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Ocenio je da postoje bezbednosni rizici za žitni dogovor bez Rusije, što treba uzeti u obzir, kao i da Kremlj ne zna koje su zemlje spremne da preuzmu te rizike. Na pitanje o snabdevanju žitom siromašnih zemalja, Peskov je rekao da su najsiromašnije zemlje dobile najmanje od žitnog sporazuma i da je Rusija u kontaktu sa partnerima iz Afrike po ovom pitanju.

Kako podseća ruska agencija, sporazum o žitu je obustavljen danas, a u ponedeljak je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da se Kijev nada da će nastaviti isporuke žita preko Crnog mora bez učešća Rusije i čeka zvaničnu potvrdu spremnosti od UN i Turske.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a da glavni cilj sporazuma - snabdevanje siromašnih zemalja, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumevala je izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Za koordinaciju kretanja brodova bio je zadužen Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Inicijativa za žito je bila sastavni deo paketskog sporazuma. Drugi deo - memorandum Rusija - UN, dizajniran za tri godine - predviđao je deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, među glavnim zadacima je bilo ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i servisa, obnavljanje rada amonijačnog cevovoda "Toljati - Odesa" i niz drugih mera.

Kako je napomenuto u Moskvi, ovaj deo paketskog sporazuma nije sproveden.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading