DRAMATIČNO JAČANJE KRAJNJE DESNICE U NEMAČKOJ: AFD druga stranka po popularnosti BUDE SE DUHOVI PROŠLOSTI?

Autor:

Svet

04.07.2023

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranka Alternativa za Nemačku (AfD) ima podršku 21 odsto birača, što je rekordna podrška za tu stranku krajnje desnice, pokazuje istraživanje Instituta INSA.

DRAMATIČNO JAČANJE KRAJNJE DESNICE U NEMAČKOJ: AFD druga stranka po popularnosti BUDE SE DUHOVI PROŠLOSTI?

Foto: www.profimedia.rs

To znači da je AfD trenutno druga stranka po popularnosti u Nemačkoj, kao i da "diše za vratom" uniji CDU/CSU koju podržava 25,5 odsto ispitanika, piše Bild.

Socijaldemokrate (SPD) su na trećem mestu sa podrškom od 19 odsto, a četvrti su Zeleni koje podržava 14,5 odsto. FDP stagnira na svojih 6,5 odsto podrške. Zaključci istraživanja pokazuju da vladajuća "semafor" koalicija (SPD/Zeleni/FDP) ima podršku 40 odsto birača u Nemačkoj, što znači da su te stranke daleko od parlamentarne većine.

Međutim, navodi Bild, eventualne crno-crvena (CDU/CSU/SPD) i crno-zelena (CDU/CSU/Zeleni) koalicija i dalje stoje lošije od aktuelne većine.

Prema pisanju lista, jedino bi bilo moguće da se CDU/CSU udruži sa SPD i FDP, koji bi zajedno imali podršku 51 odsto biračkog tela, ili da se CDU/CSU i FDP udruže za Zelenima, što bi ih dovelo da parlamentarne većine.

"Samo dve četvorostranačke koalicije vode do većine. Unija CDU/CSU ostaje najjača politička opcija, ali je AfD izaziva", rekao je direktor INSA Herman Binkert.

On je dodao da se menja politički pejzaž u Nemačkoj, ali da bi u ovom trenutku bilo nemoguće vladati bez i protiv CDU/CSU. Istraživanje je pokazalo i da je najpopularniji političar u Nemačkoj i dalje ministar odbrane Boris Pistorijus iz SPD-a (52,8 odsto podšrke), dok je kancelar Olaf Šolc (40,8 odsto) skočio sa sedmog na šesto mesto.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading