VAGNER NIJE JEDINI: Privatne vojske oligarha i tajkuna deluju u SIVOJ ZONI, ruski političar upozorava - to je američki izum, za Rusiju su PREOPASNE

Autor:

Svet

27.06.2023

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon neuspešne Vagnerove pobune, u Rusiji se ponovo počelo pričati da privatne vojne kompanije treba uvesti u zakonske okvire.

VAGNER NIJE JEDINI: Privatne vojske oligarha i tajkuna deluju u SIVOJ ZONI, ruski političar upozorava - to je američki izum, za Rusiju su PREOPASNE

Foto: www.profimedia.rs

Više privatnih vojnih grupa koje su osnovali oligarsi, kompanije i političari na teritoriji Rusije deluju u sivoj zoni, s njihovo postojanje nije regulisano zakonom. Tačnije, u ovom trenutku privatne vojne kompanije u Rusiji nisu ni dozvoljene ni zabranjene. U Državnoj dumi je više puta pokretano pitanje donošenja odgovarajućeg zakona, ali on do sada nije usvojen.

Privatne vojske su postale korisne ruskim vlastima tokom tekuće kampanje protiv Ukrajine, jer su dozvolile Putinu da izbegne sprovođenje opšte mobilizacije. One međutim deluju izvan zvaničnih ruskih struktura, i kako se pokazalo u slučaju Vagnera, konkurentne su zvaničnoj vojsci i lojalnije svojim pokroviteljima. Sudbina Jevgenija Prigožina je pokazala i da ruski "gospodari rata“ mogu biti igrač i na političkom polju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Posle pobune, pitanje zakonskog regulisanja ovih grupa ponovo je postalo veoma važno.  Ruski analitičar Aleksadar Mihajlov naveo je u medijima da bi zakon trebalo da reši niz pitanja odnosa privatnih vojnih kompanija sa državnim organima.

Po njegovim rečima, iskustvo privatnih vojnih kompanija je britansko-američko i one su stvorene za rešavanje vojnih pitanja tamo gde je iz političkih razloga teško direktno angažovati sopstvenu vojsku.

"To je pogodno sredstvo za rešavanje niza vojno-političkih zadataka, dok se izbegavaju žrtve u spopstvenim oružanim snagama. Tokom sukoba u Iraku, Avganistanu, Siriji privatne vojske su oslobodile Sjedinjene Države pravne odgovornosti, a njihove gubitke Vašington nikada nije uvrstio u zvanične gubicitke američkih trupa", rekao je Mihajlov

Surkov: Rusija da se kloni privatnih vojnih kompanija

Nekad veoma uticajan političar i bivši pomoćnik predsednika Putina Vladislav Surkov pozvao je ruske vlasti da ne donose zakon koji bi državi omogućio da reguliše pitanje privatnih vojnih kompanija poput Vagnera i drugih sličnih formacija, rekavši da bi bilo bolje da se vlasti drže podalje bilo kakvog povezivanja sa privatnim vojskama.

U intervjuu sa političkim strategom Aleksejem Česnakovim, Surkov je privatne vojske nazvao „pozajmljenicom iz američke prakse“ i doveo u pitanje smisao zakona koji se odnosi na njih.

„Da li je vredno legitimisanja institucije koja je u ruskom slučaju inherentno antiinstitucija?“

Surkov tvrdi da privatne vojske nisu deo ruskih političkih, upravnih ili vojnih tradicija i da su „postojale samo u tzv. "vreme smutnje" početkom 17. veka i građanskog rata posle revolucije 1917.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Ukoliko se usvoji zakon, ma koliko on bio dobro osmišljen, ma koliko jasno da kaže da su privatne jedinice podređene komandi vojske, i da su deo vojske i tako dalje, to će ipak povećati opasnu mogućnost. da se naša zemlja pretvoriti u nekakvu evroazijsku "zonu plemena". Ne treba nam to. Naše oružane snage su delovale po ugovornom sistemu. Učinite to složenijim, fleksibilnijim ako je potrebno, ali nemojte se više igrati sa privatnim vojnim kompanijama. Na kraju krajeva, stvorene da se bore u posredničkim ratovima. Zašto su nam sada potrebni, kada se otvoreno borimo za Ukrajinu? To nije proksi rat, to je specijalna vojna operacija. Vojsku treba ojačati ne samo oružjem, već i jedinstvom komandovanja“, rekao je Surkov.

Ko je ko među ruskim plaćenicima

Privatne vojne kompanije koje deluju u Ukrajini, iako su daleko od vojne snage Vagnera . "Redut" je dugogodišnja jedinica za koju se tvrdi da je u vlasništvu oligarha Genadija Timčenka.

Vojnici iz Reduta bili su među prvima koji su ušli u Ukrajinu. Redut je ruska reč za „redut“, odbrambeno vojno utvrđenje ili uporište. Poreklo Reduta seže nekoliko godina unazad u Siriju, gde su njeni vojnici navodno bili uključeni u čuvanje objekata koje je tamo postavio Strojtransgaz, inženjersko-građevinsko preduzeće koje je prvobitno osnovao Gasprom, ali ga je kasnije preuzeo milijarder Genadij Timčenko.

Kako navodi Novaja gazeta, štab Reduta nalazi se u Kubinki, gradu u moskovskoj oblasti koji se nalazi u blizini matične baze 45. brigade specijalnih snaga Vazdušno-desantnih snaga Rusije.

Kompanija je aktivno regrutovala vojnike na ruskim društvenim mrežama, navodeći da zainteresovani kandidati moraju imati najmanje 25 godina i da imaju neku vrstu vojne specijalnosti ili iskustvo u agencijama za sprovođenje zakona.

Druge privatne vojske su stvorene nedavno, kao odgovor na Vagnerov uspeh. Prema ukrajinskim medijima i vladi, Sergej Šojgu je stvorio sopstvenu jedinicu "Patriot", kako bi se takmičio sa Vagnerom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Jedinice "Potok" i "Aleksandar Nevski" navodno finansira Gasprom, državna gasna kompanija. Prigožin je rekao tvrdio da je Potok podređen Redutu, koji je zauzvrat povezan sa ruskim Ministarstvom odbrane.

Premijer Mihail Mišustin je ranije ove godine ovlastio Gaspromovu naftnu podružnicu Gaspromnjeft da stvori takav entitet pod klasifikacijom „privatna bezbednosna kompanija“, što je legalno po ruskim zakonima.

U zamršenoj mreži odanosti, bivši vođa Vagnera stvorio je na Krimu "Konvoj".

Ruski biznismen Konstantina Malofejev je navodno stvorio svoju jedinicu nalik Vagneru, pod nazivom „Unija dobrovoljaca Donbasa“.

Donsku brigadu, koja ima veze sa Redutom, čine dobrovoljci, od kojih su mnogi Kozaci. Brigada je navedena u nacionalnom sistemu pripravne rezerve poznatom kao BARS i formalno je povezana sa Ministarstvom odbrane.

Moran, Slovenski korpus, ENOT korpus

Druge ruske vojne i bezbednosne kompanije su poznatije po ranijim poduhvatima, ili svojim aktivnostima van ukrajinskih ratišta, ili podržavanju ekstremističkih ideologija.

Moran Security se prvi put pojavio u Belizeu 2011, a zatim u Moskvi iste godine. Njeni marketinški materijali kažu da njen rad na obezbeđenju ruskih brodova od pirata datira još od 1990-ih. Među najvećim klijentima Morana bili su državni Sovkomflot, najveća ruska brodarska kompanija.

Prema peterburškim novinama Fontanka, Vagner vuče korene iz Slovenskog korpusa, privatne vojne kompanije koja je regrutovala borce još 2013. godine.

Još jedna privatna kompanija koju su ukrajinski istraživači identifikovali kao učešće u ruskoj okupaciji ukrajinskog poluostrva Krim 2014. bila je ENOT Corp, koju je osnovao nacionalistički aktivista po imenu Igor Mangušev.

Vojnici ENOT-a su takođe primećeni u Siriji, prema izveštaju poljskog instituta za međunarodne poslove iz 2018. godine, kao i da učestvuju u paravojnim operacijama u Tadžikistanu i Nagorno-Karabahu.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading